Чакаме частица от мощите на св. Кирил (ОБЗОР)

Чакаме частица от мощите на св. Кирил (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ще помагаме на бг училищата в чужбина, обеща Борисов

20 млн. лева за ремонт на "Александър Невски" дава кабинетът

Частица от мощите на свети Кирил може да се пренесе у нас. Идеята на Светия синод реликвата да дойде от Рим в България получи рамо от правителството. "Дълбоко вярващ съм и подкрепям предложението на църквата.

Каквото зависи от нас, ще го направим", заяви премиерът Бойко Борисов вчера в столицата на Италия. Там той присъства на молебен в църквата "Свети Павел" по повод 24 май, а после се поклони на гроба на Кирил в базиликата "Сан Клементе". 20 млн. лева от бюджета ще бъдат отпуснати за ремонта на храм-паметника "Александър Невски", съобщи министър-председателят в Рим. Половината от сумата ще бъде дадена още тази година. Борисов подчерта, че държавата е увеличила средствата за храмове и за култура. "Тази година са предвидени около 67 милиона лева. Опитваме се да помагаме и мисля, че ако с този темп се ремонтират църкви и се строят нови, много скоро няма да има какво да ремонтираме", отбеляза той. Министър-председателят припомни, че наскоро кабинетът отпусна 500 000 лева за възстановяване на архитектурни обекти в Плиска, където българите са приели християнството и са написани първите книги на кирилица. "Няма строителна площадка, където да не излиза археология. И така, строейки инфраструктура, излиза и археологията", допълни премиерът. Освен за храмове и разкопки средства ще се отделят и за българските училища. "Ще направя всичко възможно, за да помагаме на нашите школа в чужбина", обеща Борисов в отговор на въпрос на "Стандарт". Пред църквата "Свети Павел" премиерът поздрави българите с празника и посъветва всички да се гордеят с него.

Храмът е един от най-старите в града. Твърди се, че там е окован самият Апостол Павел. По думите на свещениците, които всяка неделя служат в църквата, българската общност е около 1000 души. Литургията на 24 май беше отслужена от Западноевропейския митрополит Антоний. Заедно с премиера на нея бяха министърът на културата Вежди Рашидов, министърът на отбраната Николай Ненчев, както и депутати от всички парламентарни групи. "Да благодарим и на Светия отец че ни даде да служим литургиите си в тази църква "Св. Павел". Тук за друго не се молим, освен да няма повече бедствия и аварии", каза министър-председателят.

Хиляди се поклониха на гроба на светеца

Над 1000 православни християни дойдоха в базиликата "Сан Клементе", за да се поклонят заедно с премиера Бойко Борисов на гроба на свети Кирил. Сред тях бяха и 300 малчугани от цял свят. Всички те са от 8 държави, два континента и 18 български училища. Идеята на отганизаторката Петя Цанева е това да стане традиция и да може българчетата по света все повече да се запознават с културата и светините на родината си. Базиликата е на три нива, а две от тях са под земята. Когато на 14 февруари 869-а починал свети Кирил, той бил погребан именно в тази базилика.

Премиерът: Бяла лястовица в отношенията с Македония

На молебена в църквата "Свети Павел" присъства и главата на македонската православна църква архиепископ Стефан. "Според мен това е една бяла лястовица в отношенията ни с Република Македония. Ние като съседи искаме действително те да подпишат Декларацията за добросъседство и да спомагаме максимум за бързото им присъединяване към Европейския съюз", каза премиерът Борисов. Той не се е виждал с македонския премиер Никола Груевски във Ватикана. "Сега всяко виждане - дали с него или със Зоран Заев, макар че с него се чух по телефона, може да се изтълкува като вмешателство, да се ползва във вътрешнополитическата им битка", коментира Борисов. "Аз не искам да се замесваме в този конфликт. Надявам се македонският народ и политиците му да са мъдри, да си проведат избори така, както в България, и след това да се умирят. Казвам го в най-добрия смисъл на думата", допълни премиерът.

Пламъкът е неугасим

Бойко Борисов, премиер

Като българи пламъкът на 24 май е неугасим в душите ни от столетия. Това е празник, какъвто нямат другите народи по света - тържество и прослава на писмеността, просветата и културата, символ на духовното извисяване и на стремежа към усъвършенстване. Честването на деня на светите братя Кирил и Методий е един от най-ярките изрази на националната идентичност и на българското самосъзнание. На днешния ден моят призив е нашите съвместни усилия като народ да бъдат винаги насочени към запазване и развитие на българската култура, самосъзнание и национална идентичност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай