БСП не успя с промените за пенсиите заради два гласа

БСП не успя с промените за пенсиите заради два гласа | StandartNews.com

Мнозинството в парламента не подкрепи промените, предложени от БСП в Кодекса за социалното осигуряване. Те предвиждаха замразяване на стажа и възрастта за пенсиониране за 2015 година, както и възможност за ранно пенсиониране. В момента е замразена единствено възрастта за пенсиониране, а стажът се увеличи с четири месеца, като това се случи с приемането на бюджета за 2015 година.

Поправките успяха да минат при първото гласуване с 94 гласа "за", 76 против и 15 въздържали се, но при прегласуването два гласа не достигнаха на опозицията - 93 бяха "за", 82 "против" и 12 "въздържал се". Партиите, които подкрепиха промените бяха БСП, ДПС, БДЦ, "Патриотичния фронт", "Атака", плюс гласовете на трима независими депутати. "Против" и "въздържал" се гласуваха ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ.

От БСП акцентират как ускоряването на пенсионната реформа през 2011 година, което включи едновременно увеличаване на пенсионната възраст и нужният стаж е довело до ограничаване достъпа до пенсионната система. В резултат работещите в България се пенсионират по-късно от значителна част от страните в Европейския съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай