БСП дава жилища на лекари за вота

БСП дава жилища на лекари за вота | StandartNews.com

"Позитано" прокарва поправка "Анти-Станишев" в устава

Лекарите в областните болници да получават общински жилища. Това обещава БСП за местния вот.

В предизборната програма на червените е заложено също да има 24-часови аптеки във всеки областен град, а бедните ученици след 8-ми клас да разполагат с библиотечен фонд от учебници и помагала. Днес социалистите обсъдиха подготовката за местните избори на пленум на "Позитано" 20. Единствено документът "За политиката на БСП в местната власт - Местни избори 2015" бе приет без разногласия и бързо на днешния пленум на "Позитано" 20. В него е записано, че БСП трябва да работи за "кадрово укрепване на областните болници с предоставяне на общински жилища за необходимите медицински специалисти". Мерките са част от "стандарти за лява политика в местната власт". "БСП се утвърждава все по-успешно като основната и лява партия - единствена алтернатива на днешното управление", заяви пред пленума председателят на социалистите Михаил Миков.

Преди да се стигне до единодушното им гласуване обаче, червените спориха часове по политическата декларация за конгреса си идната неделя. Както и за промените в устава, които ще позволят на ръководството на БСП да уволнява местни лидери и да назначава служебни председатели при слаби резултати на вота. Същите мерки ще важат и "при неизпълнение на решенията на Националния съвет". В проектоустава в чл. 19, т. 2 беше записано, че "не се позволява избирането на едно и също лице за председател на ОбС, РС, ГС, ОблС и НС за повече от два последователни мандата" от 4 години". И още, че при предсрочно прекратяване на мандат на същите лица не могат да се избират отново за лидери преди изтичане на един пълен". Промените бяха наречени "анти-Станишев", а по време на пленума лично Миков е предложил да отпадне "Националния съвет".

"Не се прие предложението ми председателят на НС да се ползва от специален статут. Председателите не бива да бъдат отделяни от партията", заяви Миков след края на пленума. Червени се разгневиха и нарекоха гласуването "партизански трикове". Червените гласуваха и 20% гарантирана квота за комсомолците в пленума чрез "отделна листа". В устава е оформен нов раздел за награди и отличия и най-активните социалисти ще могат да получават партийни призове като "почетен член" и "почетен знак". Промените в устава ще бъдат гласувани окончателно на конгреса идната неделя.

Промените ще отворят кутията на Пандора
Сергей Станишев, президент на ПЕС

Според мен на това заседание на Конгреса не са нужни промени в Устава, които ще разединят партията. Това ще отвори кутията на Пандора и ще породи интерпретации, водещи само скандали след себе си. Трябва да разберем, че вътрешни проблеми, в това число за функционирането на партията или за една или друга организация, не могат да се решават с технически хватки или с уставни промени. Те се решават политически. Предстои ни една много тежка битка с ГЕРБ. На нашите кандидати ще им бъде много трудно, ако нямаме силни тези. Ако започнем с уставните промени, накрая ще се изпокараме. Вместо със силни политики ще излезем разединени на местния вот. Без наличие на проблем си създаваме изкуствен. Нямам планове да се връщам като лидер на БСП. Смятам, че е важно за България и за БСП да се преборя отново за доверието на европейските социалисти и да бъда преизбран като президент на ПЕС.
(пред Дарик радио)

Червените не искат 50 нюанса сиво

"Еее, това звучи като "50 нюанса сиво". С този възглас в залата членове на пленума окачествили текстовете от декларацията на БСП. Социалистите не искали партията да се показва само в черни или бели краски. В документа се казва, че по време на предишното правителство "БСП не успя да оправдае очакванията на хората". Червените заявяват, че повече няма да допуснат "разминаване между обявена и провеждана политика". "За БСП санкциите против Русия са непродуктивни, а последиците от контрасанкциите са тежки за България", пише още в проектодокумента за конгреса идната седмица. И още: "Ние сме срещу олигархията, но борбата срещу нея не трябва да става повод за толериране на чуждестранния капитал за сметка на българския". В декларацията е записано, че сегашното правителство "е на политическата сделка". "Управлението не може да преодолее кризата и да осигури развитие на страната", се казва още в документа. След дебати по съдържанието на "Позитано" 20 решиха да коригират текстовете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай