Бойко: Стискам зъби, но не си давам победата

Бойко: Стискам зъби, но не си давам победата | StandartNews.com

Бях помирителят в махалата, но винаги съм се готвел за война, заяви премиерът

Стискам зъби, преглъщам всичко седмици наред, за да влязат пари в държавата. И те влизат. Така премиерът Бойко Борисов коментира стабилността на коалицията.

"Ако има риск за коалицията, има риск и за държавата", обясни той в парламента по време на среднощните дебати за бюджета. Борисов допълни, че не е говорил лично с реформаторите. "Освен няколко смс-а, но те знаят какво са ми написали", коментира още премиерът.

Той дойде в Народното събрание малко след 20 часа, когато вече беше гласуван оспорваният от реформаторите текст за прехвърлянето на пенсионните фондове. И съобщи, че още сутринта е щял да спре текстовете. "Но като прочетох във Фейсбук какво си бяха написали - "пътят към ада, победа", някак си побъркаха църквата, на която се моля. Готов съм на всякакви отстъпки и диалог, само победата не си давам", обясни Борисов в кулоарите на НС.

"Аз винаги съм бил помирител в махалата. Всички идваха да ги сдобрявам. Аз не обичам война, аз обичам мир. Но винаги съм се готвел за войната. Всички знаят, че сме готови да отидем на избори всеки ден", обясни още министър-председателят пред БНТ. Междувременно той се закани да инициира проверки на частните пенсионни дружества за това как стопанисват парите. По думите на Борисов, ако фондовете са стабилни и дават добра доходност, никой не ги задължава да си местят парите.

"Върнахме достойнството на България в Европа. Страната ни отново стана прогнозируем партньор и хората там се радват, че имаме стабилно правителство", обяви в събота пред "Дарик" премиерът. "През 2014 г. започна нова коалиционна култура. Много партии, много хора се превъплъщават, поправят или имат също ново начало. Започна съдебна реформа, пенсионна реформа, здравна реформа. Продължихме добра традиция за Коледа да дадем 50 млн. лева на българските пенсионери", посочи Борисов. Във връзка с нападките относно коалиция с ДПС, премиерът беше категоричен, че ако иска това, то той ще ги покани. "Аз задкулисни работни не правя. Отворен съм за диалог, уважавам колегите", заяви още премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай