Борисов:Няма да съм толкова полезен като президент

Борисов:Няма да съм толкова полезен като президент  | StandartNews.com

Щях да обявя кандидатурата на ГЕРБ по-рано, но вече ми омръзна, вместо да работи държавата, всеки да си прави предизборна кампания отсега за президент. Това заяви в кулоарите на парламента премиерът Бойко Борисов.

"Ако аз съм бил за кариера, съм можел да стана преди много години. Но това не ме е влечало, нито считам, че там мога да бъда полезен така, както в момента. Още повече виждате какво е нивото на тези, които претендират за властта", каза още министър-председателят. 

Президентът Росен Плевнелиев е бил първият човек, който от ГЕРБ са си набелязали за техен кандидат за изборите през есента.

"Имаше вариант да е Плевнелиев, но той има лични причини. И когато му беше дошло времето, както казва Царя, аз щях да седна да говоря първо с него. Но той изяви личните си причини. Приключихме разговора по тази тема", разказа пред журналисти в парламента Борисов.

Той отново настоя да не се говори сега за президентския вот и не отговори на повечето въпроси по темата. "Защо да е късно септември?! Не е прекалено късно", посочи Борисов. Вчера той обяви, че ще каже играчите за "Дондуков 2" чак август-септември.

"Щях да ги обявя по-рано, но вече ми омръзна вместо да работи държавата, всеки да си прави предизборна кампания за президент", разкри премиерът. На въпрос дали все пак няма да спрат спекулациите, ако обяви официално името, той категорични отговори - "няма да спрат".

Попитан дали обмисля името на Петър Стоянов Борисов също толкова категорично заяви - "Не". "Има достатъчно в ГЕРБ хора, които могат и да са обединяващи, и да вършат работа. Аз ако съм бил за кариера, щял да съм бил президент още преди много години. За това не ме е влечало, нито считам, че там мога да бъда така полезен, както в момента. Виждате какво е нивото на тези, които претендират за властта", обясни Борисов на въпрос дали само тон може да е обединяващия кандидат за президент.

"Какво може да направи това Изпълнително бюро на БСП. Всички са били - кой министър на спорта, кой министър на това... Оставете ги - нека си покажат мускулите мъжки", каза още министър-председателят по повод на спор в пленарна зала с лидера на БСП Корнелия Нинова.

В кулоарите премиерът реши все пак да отговори пред журналисти на критиките на БСП. Борисов обясни защо се е забавило внасянето на доклада за състоянието на националната сигурност.

"Влязоха нови закони, службите трябваше да ги направят, след това ги дадоха в некласифициран вид и добре, че ги видяхме, защото щяхме да ги пуснем така в интернет. Преправиха ги и ги внесохме. През май месец имаше 15 дни почивка парламентът. От кога излязоха в почивка?!", описа премиерът. И си обясни поведението на социалистите така - "Просто дребни заяждания, от които не виждам смисъл. Но това ще бъде БСП".

"Нищо не се е променило в опозицията – същите лъжи и глупости. Усетих, че нищо не е се е променило там. Същите лъжи, същите глупости. Говорят за общините, а нямат един кмет някъде. Говорят за магистрали, които бяха абсолютно провалени проекти", посочи Борисов и даде пример с провалените „Люлин", „Дунав мост 2 „Марица"" и Северната тангента. „С години ги бяха заблатили и не ги строяха", каза още Борисов. И продължи: "Изпуснахме парите и сега кое е по-правилно, когато са в гаранции, ако има пропуск да си я поправи фирмата или да изчакаме няколко години и тогава държавата да я направи".

„До вчера заради БКП и БСП хората караха по пътеки, вие забравихте ли как ходихте до Харманли, как ходихте до Свиленград и как ходите сега. Забравихте ли как ходихте до Бургас, забравихте ли как ходихте до Благоевград", заяви Борисов. И заключи по адрес на БСП: „За съжаление не ми отива да им отговарям".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай