Борисов иска бързо въвеждане на електронно гласуване

Борисов иска бързо въвеждане на електронно гласуване | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов си пожела скорошно въвеждане на електронно гласуване, като на първо място то да стане възможно за българите извън граница.

Той заедни със заместник-председателят на ЕК и комисар за единния цифров пазар Андрус Ансип бяха специални гости на кръгла маса на тема: "Единен цифров пазар чрез е-управление и дигитално предприемачество". Събитието бе организирано от евродепутата Ева Паунова и Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ).

Участие в кръглата маса взеха още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, генералният директор на Асоциацията на дигиталната индустрия в Европа Джон Хигинс и председателят на УС на БАИТ Петър Иванов, съобщиха от ГЕРБ.

От своя страна Ансип заяви, че няма причина затова една публична услуга да не бъде достъпна онлайн с цел да се използва по-бързо и по-ефективно. Според него електронното управление би довело не само до значително намаляване на разходите за гражданите и бизнеса, но и до връщане на доверието на гражданите в администрациите.

Дончев коментира, че безспорно най-бързи са дигиталните магистрали и че дигиталният дневен ред не може да бъде приет като модернистичен каприз, а Московски обяви, че следващата седмица предстои да се внесе Закона за електронната идентификация за публично обсъждане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай