Бламираха президента за референдума (ОБЗОР)

Бламираха президента за референдума (ОБЗОР) | StandartNews.com

Само въпроса за електронното гласуване ще влезе на изборите през есента

Предложеният от президента Росен Плевнелиев референдум бе орязан от депутатите след 4 часа дебати. Два от въпросите на държавния глава - за задължителното гласуване и за мажоритарния вот, отпаднаха. Национално допитване ще има само за въвеждането на електронното гласуване. Така на референдума, който ще се проведе заедно с местните избори, със 131 гласа "за" отива единствено въпросът: "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?".

Трите питания минаха на отделни гласувания. Плевнелиев влезе в Народното събрание още преди началото на дебатите. Той защити с обръщение провеждането на националното допитване. "Задължителното гласуване е лекарството, което може да помогне на млада демокрация като нашата", каза Плевнелиев. "Българските граждани предпочитат, наред с партийните листи, да имат възможност да гласуват и за личности. Уверен съм, че ако засилим мажоритарното гласуване, ще заздравим връзката избирател - народен представител", аргументира се президентът по въпроса за мажоритарния вот.

Но питането "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?" събра само 89 гласа "За" от ГЕРБ и АБВ. "Против" гласуваха 85 депутати, а 22 се въздържаха. Без необходимата подкрепа остана и задължителното гласуване на избори и референдуми. "Против" бяха 59 избраници, 25 се въздържаха, а 80 гласуваха "За".
"Нека да припомним нещо - този референдум не е инициатива на президента на страната, а на събраните подписи на над 570 000 граждани", каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Демонстративното гласуване на Реформаторския блок "против" и "въздържал се" за мажоритарния елемент не беше коректно спрямо хората, които се подписаха за провеждането на референдум", каза още Цветанов.

И коментира, че с отхвърлянето на 2 от въпросите референдумът се обезсмисля. По-рано лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че тезата, че промените в избирателната система ще подобрят качествено политическата система е илюзорна. "Ако беше вярно, че мажоритарният вот води до по-добро качество на политическата система, би трябвало да отчетем, че всички страни в ЕС имат лошо качество на политическата система", подчерта лидерът на движението. От БСП се противопоставиха отново за съчетаването на местните избори с референдум. "Това може да доведе до опорочаване на самите избори", предупреди зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов.

Социалистите припомниха, че има решение на Конституционния съд, който категорично обявява дистанционното електронно гласуване за противоконституционно. "Не само на българския, но и на германския КС", каза Филип Попов (БСП). Стефан Кенов от БДЦ заяви, че партията му е подкрепила електронното гласуване, защото така ще се осигури възможност на българите в чужбина фактически да упражнят правото си на глас.

Партиите да носят своята отговорност

Росен Плевнелиев,
президент

Решението на Народното събрание не отчита в пълна степен заявената воля на българския народ да определи правилата, по които избира своите представители. Конституцията ясно определя ролята и отговорностите на всеки, за да работи пряката демокрация. Крайното решение е на Народното събрание и всяка една от политическите сили, представени в него, носи политическа отговорност за своите действия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай