България си поискала танковете в Ново село

България си поискала танковете в Ново село | StandartNews.com

Присъствието на натовски войски в Черно море и на българска територия не е продиктувано от непосредствена необходимост. Това увери генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред БНР. "Искам да подчертая, че НАТО не прави нищо в България, освен ако тя не го поиска. Българите решават какво правим съвместно в страната ви. Всички трябва да разберат, че НАТО е тук, за да защитава всички съюзници, включително България на принципа "един за всички - всички за един", заяви Столтенберг.

"Не виждаме непосредствена заплаха за нито една държава - членка на НАТО, в това число за България. Въпреки това живеем в променена и по-опасна среда на сигурност. Тя се дължи на заплахата от ИДИЛ на юг, на насилието в Ирак, Близкия изток и Северна Африка, което вдъхновява за терористични атаки в собствените ни държави - видяхме го в много европейски страни, включително в България", посочи генералният секретар на Алианса. Столтенберг заяви още, че "после идва съвсем различната заплаха от Изток, където виждаме една по-нападателна Русия, която от години инвестира значителни суми за отбрана и тежко въоръжение".

"Случаят с Крим е първият от края на Втората световна война насам. Затова трябва да се адаптираме към по-опасната среда на сигурност. Точно това правят заедно България и НАТО", каза още генералният секретар на Алианса. Той припомни, че на срещата на върха на държавите - членки на НАТО в Уелс през миналата година всички страни са се съгласили, че е необходима промяна в отбранителните планове. "Мога да кажа, че всички - включително и България - се съгласихме, че средата за сигурност е променена. Както на юг, така и на изток. Това е причината да инвестираме в отбрана. Увеличаваме и военното присъствие в източната част на Алианса", каза Столтенберг. И допълни: "Откриваме нови малки командни центрове в Балтийските републики, Полша, Румъния и България. Това не са военни бази, а центрове, които ще установят по-добра връзка между националните сили на България с многонационалните сили на НАТО". Генералният секретар на Алианса посочи, че решението на САЩ да предислоцира тежко въоръжение в България е взето на двустранна основа чрез споразумения със съответните държави, където отива тази техника. Но целта на това преместване на машините е те да участват във военни учения в 7-те страни. "Разбира се, за САЩ постоянното превозване и връщане на тежко въоръжение през Атлантическия океан всеки път, когато се провеждат тренировки, е много скъпа и неефективна процедура", каза още Столтенберг. И обясни, че причината за предислоцирането в Европа, е улесняването на ученията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай