АБВ предлага 4% праг на евроизбори

АБВ предлага 4% праг на евроизбори | StandartNews.com

БСП и АБВ изпревариха управляващите и внесоха днес в деловодството на парламента свои предложения за промени в Изборния кодекс. От АБВ предлагат прагът за евроизборите да бъде 4%, както за националния парламент. Сега националната избирателна квота е почти 5.9%.

От АБВ искат още да няма таван в броя на секциите в чужди държави, независимо дали са във или извън ЕС, както и да могат да се образуват секции и без да са изпълнени критериите за 40 заявления, по предложение на ръководителя на дипломатическото или консулско представителство.

Предлага се също да отпадне санкцията отписване от избирателни списъци, ако не гласуваш на два последователни еднакви по вид избора. С друга поправка се намалява от 400 на 250 броят на жителите на населените места, в които ще се избира пряко кмет.

Промени предлагат от БСП. Техните идеи препращат към Изборния кодекс, чийто автор бе Мая Манолова - например пряк избор при 100 жители (а не 400), връщане към старото положение за откриване на секции в чужбина - без ограничения. Новото е, че червените предлагат отмяна на електронното гласуване, което бе предвидено да се провери експериментално на вота през 2018-та.

БСП предлага още изборите и референдумите да се провеждат в различни дни, а само по изключение - в един ден. Те настояват да отпадне задължителното гласуване, като в закона бъде записано, че то е само "обществен дълг", но не са изискали отпадане на "санкцията" за заличаване на списъците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай