За София трябва специален щаб за бежанците

За София трябва специален щаб за бежанците | StandartNews.com

София. Трябва да има специален щаб само за София за проблемите на бежанците, смята столичният кмет Йорданка Фандъкова. Решенията в този щаб да се вземат на национално ниво, за да няма напрежение относно необходимите мерки, предложи тя.

Фандъкова говори пред журналисти след извънредно заседание на Столичния общински съвет, насочено към ситуацията с настаняването на бежанци. "На София трябва да се гледа специално по отношение на проблема на с бежанците, защото именно тук са настанени 66% от бежанците в България", заяви кметът. „Не мога да приема твърдения от рода "Защо само за София?". Защото ситуацията тук е такава", категорична бе Йорданка Фандъкова.

Тя призова СДВР за по-добра координация със Столична община по отношение мерките за бежанците. По думите й, когато се вземат решения за разкриване на нови центрове за настаняване, трябва да се направи много ясен анализ на риска за останалите граждани и на базата на този анализ да се планират мерките.

„Все още ме притеснява охраната на патрулите около центровете", заяви кметът на Столична община, но добави, че е получила уверение от зам.-министъра на вътрешните работи Васил Маринов, че тази охрана ще бъде засилена. „Притеснява ме и това как се регистрират кандидатите за бежанци, които се настаняват на самостоятелни адреси, които по информация на Агенцията за бежанците са също над 2000 души", посочи Йорданка Фандъкова.

Тя не се ангажира с конкретна сума, която да бъде поискана от Европейския съюз в помощ на общината. „Още не е ясно дали изобщо ще има възможност част от средствата да дойдат в София", обясни кметът Йорданка Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай