За Бога, хора, не се втурвайте към изхода! (ОБЗОР)

За Бога, хора, не се втурвайте към изхода! (ОБЗОР) | StandartNews.com

"Заложникът" под Еверест Стоян Маринов:

С децата оставаме в планината, в Катманду ни чакат клади с трупове, не червен килим, заяви българинът

"За Бога, не се втурвайте към изхода! Точно това прави тълпата! А тълпата тъпче, мачка и блъска! Друго няма да получите!", това призова братята си под съдба във "Фейсбук" българинът Стоян Маринов, който е блокиран в Непал с трите си деца - на 12, 13 и 19 г. "Давате ли си сметка, че единственият бърз изход от региона е посредством 30-минутен полет в 15-местен витлов самолет? Който трябва да излети от 500-метрова наклонена писта, нацепена от земетресението и после трябва да кацне на летището в Катманду, което впрочем е доста зле оборудвано за условия като дъжд и мъгла. За последните 48 часа има осъществени половин дузина полети, което прави 60-70 души. А колко още се трупат в ограничените хижи в Лукла? И спят по пейките на чайните поради липса на свободни легла. А дори да приемем, че се доберете със зъби, нокти и повечко късмет до полет, дали в Катманду ви чакат с червен килим, хляб и сол? Там, където в момента горят огромни клади с мъртъвци", написа още Маринов - като отговор на призивите на близки и роднини да се завърне колкото се може по-скоро в България.
"Предпочитам да останем в планината. Това е жива планина и някои изпитват трудности да го проумеят! Тя е блага със смирените и гневна с наглите.

Доставките на полуготови индийски спагети и "Сникерс" ще секнат

от Катманду, но хората тук не чакат наготово - има картофи, зеле, яйца, какво е родила студената почва", успокои Маринов. В момента той и децата му са във Фериче - в широка долина с надморска височина 4200 м. "Това е с повече от 1000 м по-ниско от мястото на планинската трагедия в Базов лагер Еверест (5364 м). Местоположението е стратегическо за планинските спасители, тъй като е благоприятно за кацане на хеликоптери - единственият моторизиран транспорт в целия регион. През последните два дни оттук, на път за Базов лагер, прелетяха поне 50 пъти, разнасяйки странна комбинация от багаж, пътници и трупове. По вътрешни данни (от екипажите на хеликоптерите) загиналите са над 20, до момента са извозени само 8. Има и много изчезнали. Имайки предвид спецификата на терена и температурите, шансовете да са между живите са ограничени. Чудесно е, че времето позволява полети все пак. Сутринта, на закуска, се оплакаха, че има заседнали облаци между Горак Шеп и Базов лагер", разказа още във "Фейсбук" Маринов вчера. "Всички експедиции до връх Еверест се отменят и покрай нас се точат кервани якове с оцелял багаж и разочаровани катерачи на път към къщи. След гигантското свличане на хиляди тонове лед и скала пътят между Базов лагер и Лагер 1, т.нар. Khumbu Icefall, не съществува. Катерачите в капан на Лагер 1 ги извозват с хеликоптер до остатъците от Базов лагер.

Пилотите не смеят да изгасят двигателите

по време на престоя там, тъй като след това рискуват да си ходят пеша, а лагерът да се сдобие с още един паметник на човешката самонадеяност", не крие българинът.
"Повечето хижи във Фериче са пострадали от земетръса. Вече се работи по възстановяването - трудоемко, но неотложно - сезонът е в разгара си", разкрива още Маринов. "Нека не смесваме понятията - сезонът за катерачите на Еверест приключи рязко и трагично, но в региона има още много върхове за покоряване - Имджа Тсе (Island Peak), Ама Даблам и други красавци. Също така, едно сериозно перо на туристическата индустрия тук са т.нар. трекери, т.е. обикновени баир-будали като мен и децата", написа още Маринов.

Походът им в Хималаите е срещу айфон културата

Стоян Маринов разкрива и мотивите си да тръгне с децата си Магдалина, Марио и Теодор към Хималаите. "Не е нужда от екзотика, има много по-примамливи дестинации - Сейшели, Кариби... Пътуването има възпитателна цел. Възпитателна! Българските деца растат в материалистична надпревара. Кой какъв айфон или смартфон ще покаже, какво по-яко клипче от мрежата ще изрови. Нищо ново, нали? Новото е, че това поколение от консуматори дори няма да е способно да се самоизхранва. Нас, бъдещите пенсионери, мечки ни яли", пише Маринов. "Запитах се: има ли начин да покажа нагледно, чрез опит, на децата си, че има и други начини на живот? И ме осени - Хималаите! Тук хората живеят по традиционен начин, в близка връзка със Земята и Природата. Напук на нашата Цивилизация, технология и прочие! Като се изправиш до някой местен, си като исполин! До кръста ти едва стига! Като обаче той метне на гръб 20-килограмова раница или 15-16 дървени талпи и хукне по баира нагоре, изплезваш език като вратовръзка, пуфтиш като парен локомотив след него, свитки ти излизат, заедно с тонове пот. А той седи на следващата скала, подсмихва се дружелюбно и пита: "You okay, sir?" И е искрен. И за цял месец кръстосване тук как пък един просяк не се намери да подложи ръка за помощ?! Това са ценностите, които искам моите деца да попият. Не мазни и дебели политици по телевизията. Не боклучава храна в училищната лавка. Не игри по интернета. Колкото и пари да ми струва, заслужава си! Като ги нямам, ще ги взема назаем, и пак си струва повече от частен колеж на запад...", пали се Стоян Маринов.

35 наши са в Непал

35 българи търсят начин да се приберат от Непал, по данни на Външно министерство. Според говорителя на МВнР Бетина Жотева от понеделник работи летището в Катманду и авиолиниите в Малайзия осъществяват извънредни полети. А властите в Непал и Индия съветват всички, които искат да напуснат страната, да идат да чакат на летището. 13 българи вече са се добрали до аеропорта и чакат да си купят билети за самолета, обяви пък bTV. A посланикът ни в Делхи Петко Дойков успокои пред БНТ, че няма български граждани, за които да се знае, че са в Непал, но дипломатите ни да не са успели да се свържат с тях.
"Преживяхме най-големия кошмар в живота си", разказаха пък нашенци пред Нова ТВ, оцелели при опустошителното земетресение. "Събудихме се от труса, един от колегите започна да блъска по вратата, излязохме на улицата след като малко поутихна, но започна отново да тресе. Имаше паника, всички хора пищяха", разказа Боряна Печенякова. "Първата вечер се върнахме отново да спим в апартамента, но следващите две, тъй като нямахме палатка, спахме на шезлонги до басейна", обясни тя. "Всички хора искат да напуснат Катманду, но има проблем с транспорта. Някои са успели да заминат, някои - не, добави Печенякова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай