Яжте смело яйца не само на Великден

Яжте смело яйца не само на Великден | StandartNews.com

2 жълтъка имат двойно повече антиоксиданти от една ябълка

Те са един от символите на Великден. Традицията задължава на този голям християнски празник да хапваме козунак и да се "чукаме" с яйца за здраве. Случва се да хапнем повече от едно яйце, колкото дори не изяждаме дори и за месец. Трябва ли обаче да се притесняваме да похапнем повечко яйца и в следващите дни? Дълги години битуваше мнението, че яйцата никак не са полезни за нас. Напоследък обаче много диетолози твърдят, че редовната им консумация дори e полезна за здравето ни. Дори ги препоръчват в диети за отслабване.

Доказано е, че консумирането на яйца в умерени количества не увеличава риска от сърдечно-съдови проблеми при здравите хора. Броят на яйцата, които можем да си позволим за деня, много зависи от това с какво ги комбинираме, какви са хранителните ни навици и двигателната ни активност. Здравият и активен човек може спокойно да хапва до 3 яйца на ден, в случай че не злоупотребява с въглехидрати и други белтъчини с животински произход. Но ако страдате от диабет или сърдечно-съдово заболяване, трябва да внимавате с приема на жълтъците.

В едно яйце се съдържат близо 200 милиграма холестерол, като цялото количество се намира в жълтъка. Тъй като препоръчителният дневен прием на холестерол е 300 милиграма, много хора избягват жълтъка и консумират единствено белтъците на яйцата. В това няма нищо лошо, белтъците са чудесен и здравословен източник на протеини, но със сигурност в менюто на един здрав човек има място за цяло яйце. В последните години се установи, че две трети от мазнините в яйцата са от така наречените ненаситени, които са полезни за организма. Те са добър източник на витамини А, Е и К.

Яйчните жълтъци са едни от малкото храни, в които се съдържа витамин D. Вещества, които често липсват в диетата ни като фолиева киселина, желязо и витамин B12, могат също да бъдат набавени чрез яйцата. Тези ценни витамини действат благотворно на целия организъм - на зрението, на регенеративните функции, на костната система и помагат в борбата със свободните радикали. Според изследване на американски вестник яйцата помагат за поддържане на здравословните нива на кръвното налягане. Учените от университета в Алберта пък са открили, че жълтъците съдържат две важни аминокиселини, триптофан и тирозин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай