Всеки квартал с бежанци

30% без документи, дебнат ги с въртящи се камери на 360 градуса

Всеки квартал с бежанци | StandartNews.com

София. Бежанци има в почти всеки квартал на София. Над 3000 живеят на външни адреси вместо в центровете за временно настаняване. "Именно от тях идват най-големите ми притеснения", заяви вчера кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя представи план за управление на риска във връзка с бежанската вълна. Имигрантите са се настанили основно по хостели. Над 60 са местата в централната градска част, идентифицирани от Столична община и полицията като места за подслон. Фандъкова очаква от Държавната агенция за бежанците пълна информация за настанените по частни адреси чужденци, потърсили закрила.

"От проверени средно 100 души на ден по тези адреси обаче 30 се оказват без никакви документи", съобщи главен инспектор Борислав Муеров от Охранителна полиция. Тези чужденци се предават на дирекция "Миграция" към МВР, за да бъдат отведени към центровете от затворен тип. "Призивът ни е Държавната агенция предварително да съгласува адресите, които посочват чужденците за регистрация", заяви Фандъкова. Сега информацията пристигала с голямо закъснение и когато се отиде на проверка, често се установява, че адресът е фалшив.

Общината е монтирала четири въртящи се на 360 градуса камери в района на джамията и площад "Бански" в центъра на столицата. В района, в който се събират много от нелегалните имигранти, е подсилено и осветлението. По ул. "Пиротска" и нейните пресечки се монтират още осветителни тела и камери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай