Врачанският владика забрани да се споменава името на Симеон II

Врачанският владика забрани да се споменава името на Симеон II | StandartNews.com

Врачанският митрополит Калиник нареди на свещениците в епархията да не титулуват Симеон Сакскобурготски "цар" Решението на владиката идва след приетото от синода на БПЦ да се споменава в службите името на Симеон Втори като цар на българите.

"Нямаме писмено нареждане от Светия синод по случая, а без него не можем да променяме реда на богослуженията си, обясни викария на Врачанската митрополия епископ Киприян. - Освен това ще изчакаме окончателното приемане на документа по въпроса, което може да стане едва на следващото заседание на синода през юни т. г."

Владиката Калиник и епископ Киприян не присъстваха на тържествата в Плиска и Варна за тържествата послучай 1150-годишнината от покръстването на българите. Половината от митрополитите у нас също не бяха на литургията, която отслужи патриарх Неофит в голямата базилика в Плиска.

Все още не е ясно дали всички владици ще подкрепят окончателното решение за това Симеон да бъде титулуван цар на българите в молитвите. Една част от обществото реагира остро на тази новина и се обяви против титлата "цар".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай