Воденичаров спря парите за 22 проекта

Воденичаров спря парите за 22 проекта | StandartNews.com

София. Новият просветен министър отмени класирането на част от проектите за финансиране от скандалния Фонд "Научни изследвания".

Заповедта на акад.Стефан Воденичаров е публикувана на интернет страницата на ФНИ, а като основание за нейното издаване са посочени "установени нарушения, довели до незаконосъобразно класиране на проекти".

Става дума за 22 проекта. Сред тях има два на НБУ - за "изработване на стратегия за интелигентен растеж чрез нов комуникативен подход чрез нов комуникативен подход за мултидисцилинарно интерактивно обучение" и за "мониторинг и превенция от екологични бедствия чрез изготвяне на методика за изследване на земно-насипни съоръжения на речни крайбрежия и микроязовири чрез георадар".

Заповедта се отнася и за други проекти като този на Спейс Рисърч Булкюб ЕООД за "изследване на поляризацията на зодиакалната светлина и млечния път чрез наносателит и транслиране на данните до наземна станция през аналогов или цифров радиоканал" и този на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Института за модерна политика за "изследване на политики-правните и социо-културните модели на преследването и спасението на евреите през периода 1940 - 1944 г.".

Заповедта подлежи на обжалване в 14-дневен срок от публикуването й.

Очаквайте подробности от днешната среща на министър акад. Стефан Воденичаров и премиера Бойко Борисов, които ще обсъдят съдбата на фонда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай