Вдигнаха укрепителните пилоти на пропадналия път за Банско

Вдигнаха укрепителните пилоти на пропадналия път за Банско | StandartNews.com

Готови са всичките 150 пилоти*, необходими за укрепването на основата на пътя за Банско, на 15 километра след Симитли, съобщиха в петък от Агенция "Пътна инфраструктура". В момента се изгражда последният елемент от укрепителните дейности. На обекта се работи интензивно и при благоприятни метеорологични условия аварийно-възстановителните работи се очаква да завършат преди началото на активния туристически сезон в Банско. Целта е възможно най-скоро да заработи цялото шосе за курорта Банско и ГКПП – Илинден - Ексохи на българо-гръцката граница.

Пътят пропадна на 25 октомври след обилните дъждове в района на прохода Предела. Служебното правителство осигури 950 хил. лв. за укрепването му. Едното пътно платно в продължение на над 30 метра го няма. То рухна в реката долу, където ден по-рано падна и над 5-метровата подпорна стена. Това наложи за 36 часа да се спре движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона през участъка. В това време пътят се "подпря" с близо 700 кубика скални отломки. Върху тях се изсипаха и тонове земна пръст. От полицията и Областно пътно управление увериха, че е обезопасен участъкът и са гарантирани здравето и живота на пътниците в двете посоки. До приключването на аварийно-възстановителните дейности движението ще се извършва само в лявата лента и ще се регулира със светофар. Поставени са необходимите пътни знаци и шофьорите трябва да карат внимателно, спазвайки въведената сигнализация.

* бел.ред. Изграждането чрез пилоти е един от най-старите методи, който се прилага при мека или водонаситена строителна почва или при тесни строителни площадки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай