Въоръжен изкара 5 ч. под полицейска обсада (ОБЗОР)

Ибрям тръгнал да мъсти заради стара любов

Въоръжен изкара 5 ч. под полицейска обсада (ОБЗОР) | StandartNews.com

Паника в Бузовград, че може да повторят трагедията от Лясковец

Среднощен екшън в казанлъшкото село Бузовград държа на тръни полицията почти цяла нощ във вторник и възбуди страховете на хората да не се повтори неотдавнашната трагедия в Лясковец. Порядъчно подпийнал, 62-годишният Ибрям Караасан решил да отмъсти за стара семейна свада на ромска фамилия, които живеели наблизо. Взел шише бензин, запалил колата и тръгнал към въпросната къща. Малко преди да драсне клечката обаче, ромите, които още гледали телевизия, го усетили и го погнали с камъни. По думите на Ибрям той стрелял във въздуха с пушката си, която била в колата, за да ги изплаши. "Направо

стреля на месо по мене и по мъжа ми

страшно беше, децата пищят", опроверга го обаче Емилия, съпруга на собственика на къщата Антон. Синът им Асен, който се събудил от гърмежите, дори показа дупки от куршуми по един полиетиленов параван на двора. Ибрям успял да запали колата и да се измъкне от преследващите го роми и се барикадирал в къщата си. Според преследвачите, той се скрил зад една плоча и продължил да стреля по тях.

Веднага, след като получили от телефон 112 сигнала за инцидента в Бузовград, малко след 1 ч. след полунощ в селото пристигнали полицейски екипи от Казанлък. По-късно дошли и спецполицаи от столицата. Барикадиралият се Ибрям обаче отказвал да излезе в продължение на близо 5 часа. Според полицията, Ибрям се предал доброволно едва в 6,15 часа тази сутрин. Според местните хора обаче полицията използвала като парламентьор негов съсед, който влязъл да пие кафе с Ибряма. Докато двамата си приказвали, полицаите успели да проникнат в къщата и да арестуват Ибрям.

Шефът на старозагорската областна дирекция на МВР комисар Иван Чолаков отказа да коментира детайли от операцията. Той обаче беше категоричен, че в нито един момент не е имало пряка опасност за живота на полицаи, съседи или пък децата от съседната болница за лечение за деца с умствени и физически увреждания "Мария Луиза".

В дома на Ибрям е била открита и иззета самоделна ловна пушка. Както стана известно, той е работил известно време в казанлъшката оръжейна "Арсенал". Оттам обаче уточниха, че е бил общ работник и е напуснал преди повече от 20 години и едва ли можело да се говори, че е бил на "ти" с оръжията и самоделните пушкала.

Болезнена ревност е в основата на старата вражда между изпушилия Ибрям и ромската фамилия според местните хора. "Той не е психично болен, както твърдят някои, но между двете фамилии наистина отдавна има напрежение. Оплакват се едни от други за различни неща от години", каза кметът на селото Михаил Янушев. Според съседите на Ибрям обаче, в последно време той

бил много раздразнителен и избухлив

Често се чували и изстрели от дома му. Кметът и местните хора не изключват жена да е в дъното на възобновените скандали. Ибрям, който е син на местния ходжа, бил разведен от дълги години. Съпругата му Айше го напуснала преди двайсетина години. От брака има син и дъщеря, които са на гурбет в Кипър. Преди 2-3 години Ибрям се залюбил с хубавицата Кадрие от Казанлък, която живяла известно време при него в Бузовград. Именно според мълвата тя била в основата на междусъседските крамоли с ромската фамилия. "Ибрям я ревнуваше много от свекъра, но това са стари работи", опита се да открехне завесата на старата вражда ромката Емилия. Има или не нещо вярно в тези задявки никой не признава. Но е факт, че преди година Кадрие зарязала Ибряма и си заминала в Казанлък. Оттогава разлюбеният мъж не бил на себе си и явно това е отключило среднощната агресия, предполагат психолози.

За случая е била уведомена прокуратурата, образувано е и досъдебно производство, а изясняването на обстоятелствата продължава, съобщиха от старозагорската полиция. Ибрям Караасан е задържан за 24 часа, но срещу него няма още повдигнато обвинение. Според магистрати, освен за незаконно притежаване на оръжие той може да бъде подведен под отговорност и за опит за убийство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай