Вълна от кал затри фамилия

Водната стихия погуби лекарка, 4-годишното й момче и нейните родители

Вълна от кал затри фамилия | StandartNews.com

Семейството било на гости при роднини, загубили сина си

Четиричленно семейство стана жертва на водната стихия. Фамилията бе отнесена от огромна вълна на придошлата река Демерджи дере край хасковското село Винево. Трагедията стана, докато се опитват да преминат по моста с колата си късно в четвъртък. Тогава огромна кална вълна помита автомобила с 30-годишната д-р Ширин Рамаданова, 4-годишния й син Мерт, баща й Мюмюн (56 год.) и нейната майка Ресмие. Мъжът бил учител в Кърджали, съпругата му работела като преподавател в Черноочене, а дъщеря им е лекар кардиолог.

Предполага се, че трагичният инцидент е станал преди полунощ в четвъртък. Семейството е родом от Винево, но от години се изселило в Кърджали. Във фаталния 24 април били в родното си място, за да подкрепят в нещастието, което сполетяло сестрата на Мюмюн - Басрие. Два дни преди това тя загубила сина си, който се обесил.

Близките от Кърджали били при роднините си само за няколко часа и в най-големия дъжд решили да се прибират. Една от версиите е, че стигайки до моста над реката, вероятно огромна вълна е помела колата им. Възможно е обаче пороят да е заблудил шофьора, който не е улучил моста и е метнал автомобила в мътилката.

"Около 23,30 часа водата била толкова придошла, че по моста вече било абсурд да се мине", разказа кметът на селото Фикрет Иса. Тогава се наложило дори да подаде сигнал на спешния телефон 112 за бедствието. Часове след като дъждът намаля, нищо неподозиращите близки на Рамаданови получиха смразяващата новина. Тя дошла от техен съселянин, който случайно забелязал смачканата като консервена кутия кола - цялата в кал и клонаци при моста край селото.

До вчера по обяд хората все имаха капчица надежда, че близките им са се спасили. С напредването на деня обаче те се изпариха с разкриването на трупа на по-възрастната жена - Расмие. Бездиханното тяло на жената изплува в близост до язовира, на около 300 м край селото, оплетено в клонаци.

Междувременно местни обясниха, че мостът над реката край село Винево е с подкопани основи. Съоръжението е в това състояние още при предишния потоп, който заля региона на Хасково през 2012 година. За укрепването му община Минерални бани е търсила помощ от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към МС. Дори имало разписан проект за близо 34 000 лв. От комисията обаче е получен отказ.

След пороя този четвъртък обаче съоръжението е още по-разнебитено. Една от причините за проблема е, че селото е в Минерални бани, но землището му е в община Черноочене, Кърджалийско. "Това положение прави кандидатстването по проекти много трудно", коментира председателят на местния общински съвет Муса Чолак.

Колегите: Ширин беше много добър лекар

Всички в Кърджали са потресени от трагедията с младата лекарка д-р Ширин Рамаданова и нейните близки. 29-годишната жена работела в областната клиника едновременно в Спешното и в Кардиологично отделение. Според всичките си колеги тя е била добра в професията си.

"Беше много надежден и сериозен млад лекар", единодушни са те в мнението си за нея. Преди известно време Ширин е записала да специализира кардиология в медицинския университет в Пловдив. "Определено беше амбициозна и се очертаваше като добър бъдещ специалист", казват още колегите й. Те са шокирани от смъртта й.
Баща й Мюмюн Рамадан също много се е гордеел с дъщеря си.

Търсят психолог за учениците на Ресмие

Трагедията, която отне живота на семейство Рамадам, потресе и училището в село Черноочене. Ресмие Рамадан е била една от най-добрите учителки в СОУ "Хр. Смирненски" от 1984 г. През тази учебна година тя е водила втори клас, а децата много са я обичали. Затова директорът на школото Иван Стойков се чуди как да им съобщи трагичната новина. За да поднесе по-внимателно драматичната вест, той е решил да потърси помощта и на психолог.

Загиналото семейство Рамадан има и син. По време на трагедията той е бил в Германия. В момента близките му се опитват да се свържат с него.

Влак закъса в тунел

Пътнически влак закъса в тунел до кърджалийското село Мост в четвъртък вечерта. Заради свлечена скална маса и дървета той не успя да премине. Четирима спасители разчистиха мястото, след което влакът потегли. По-късно свлачище засипа отново жп линията, която бе спряна за движение в участъка Хасково-Кърджали. Спасителни екипи отводняваха къщи в Каблешково, Люляково и Мост. Наводнено бе котелното на кметството, магазини и механа в Черноочене и заведение във вилната зона на Стремци. Заради дъждовете през последните два дни много села в общината пострадаха. "Обилните валежи повишиха нивото на река Перперешка и в четвъртък тя излезе от коритото си. Образува се вълна с височина близо метър, която е отнесе всичко по пътя си", разясни ситуацията кметът на с. Люляково Мюмюн Али. Експерти от община Кърджали и кметът Хасан Азис направиха оглед на място, за да опишат нанесените щети. В критично състояние е и мостът при с. Люляково. В общината са подадени сигнали за нанесени щети и в други населени места. Водосток при село Чифлик е отнесен и е засегнат пътен участък, вследствие на което е затруднено движението към селото. Проблеми има и по пътя за село Ненково заради свлачище. Изпратена е техника за разчистване. След дъждовете има отнесени и чакълени настилки и по улиците в село Резбарци.

Дават 9000 литра минерална вода на пострадалите

Министерството на отбраната е готово да прати тежка техника, която да разчисти най-критичните участъци на реките в Плешивец и Гюргич. Това съобщи шефът на парламента Михаил Миков на заседанието на областния кризисен щаб във Видин. Държавата ще отпусне помощи на жителите на двете села, които са засегнати най-силно от бедствието. В общинския център Ружинци се сформира екип, начело със заместник социалния министър Росица Янкова, който ще уточни списъка на най-пострадалите. Фирма, която бутилира минерална вода, е предоставила 9000 литра за жители на селата Дражинци, Бяло поле и Гюргич от община Ружинци и Горни Лом от община Чупрене. Там питейната вода е замърсена или са разрушени водопроводите.

Селата Плешивец и Гюргич пострадаха от приливна вълна в нощта срещу четвъртък, предизвикана от силен и продължителен дъжд. Наводнени са много от къщите, отнесени са стопански постройки, дърва за огрев и домашни животни.

400 души с по 325 лв. помощ

400 души от пострадалите в наводненията в Ружици и Чупрене ще получат еднократни помощи от 325 лв. Това съобщиха от областната администрация във Видин. Средствата се осигуряват от социалното министерство. В момента се извършват оценки на пострадалите домакинства, обясни зам.-министърът на труда Росица Янкова. Междувременно 350 работници по програмата "От социални помощи към заетост" ще разчистват реките, мостовете и пътищата. В сряда правителството отпусна още 7.2 млн. лв. по програмата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай