Украинските бежанци в Гурково вече са над 30

Бизнесменът Кольо Атанасов

Украинските бежанци в Гурково вече са над 30 | StandartNews.com

Повечето са с български корени, но законодателни и бюрократични пречки ги спъват да започнат работи и да си изкарват прехраната, оплака се техният благодетел, бизнесменът Кольо Атанасов

Още две украински семейства са пристигнали през уикенда в старозагорското градче Гурково, съобщи техният благодетел, местният бизнесмен Кольо Атанасов, който им осигурява подслон и подкрепа. Едно от семействата било с малко дете - момченце на 1,2 години. С това общият брой на пристигналите, основно от различни краища на размирната Източна Украйна бежанци, вече е набъбнал на 30 души. Повечето са семейства, дошли с децата си, общо 10-12. Няколко от децата, които са на училищна възраст, дори са се записали в местното училище.

Първите няколко души дойдоха в Гурково преди месец, след като Атанасов, мажоритарен собственик на най-голямото предприятие в региона – Булметал в Гурково, обяви че е готов да осигури работа и подслон на украинци с български корени, които искат да се преселят в родината на своите деди. Освен нуждата от квалифицирана работна ръка за своето предприятие, тогава бизнесменът обяви и чисто емоционален мотив да покани прокудените нашенци. Преди повече от век и половина 64 семейства от тогавашното балканско селище Хаинето /б.а. старото име на Гурково/ намират спасение от турския поробител в Украйна и основават в Запорожието българското село Радуловка. Сред тях е бил братът на неговия прадядо Кольо – Стоян.

„Повечето бежанци, които се заселиха в Гурково наистина са с български корени, знаят и сносно езика, но малцина имат български паспорти, което е сериозна пречка да ги наема на работа, посочва безсилен Атанасов. В момента в неговото предприятие се обучавали 15-ина души от тях, за да усвоят различни професии, но по закон, той няма право да им плаща. Назначаването на чужденец в българско предприятие става след разрешение от Агенцията по заетостта след дълга и тежка процедура от поне 6 месеца, посочи отчаян бизнесменът. Освен това, за да им уредят документите като български работници адвокатите искали от тези прокудени от войната страдалци, в повечето случаи без никакви средства, по 2000 евро.

„Не знам кой закон трябва да се промени, разбрах че депутати готвели някаква поправка, но от сърце ги моля – нека направят така, че хората с български корени да бъдат третирани като българи", заяви бизнесменът Кольо Атанасов. На практика вече месец, освен подслон във ведомествени жилища в Гурково, той осигурява и прехрана на украинските бежанци. Но това не би могло да продължава така, а и самите те не искат да се чувстват като просяци, които живеят от подаяние. В социалните мрежи например тръгна кампания за събиране на хранителни продукти и вещи от първа необходимост за украинските бежанци в Гурково.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай