Ужас в село Бисер: Реката стигна до втория етаж! (ВИДЕО)

Ужас в село Бисер: Реката стигна до втория етаж! (ВИДЕО) | StandartNews.com

Стената на язовир "Иваново" се скъса и заля харманлийското село Бисер. Къщите са под вода до вторите етажи. Жители на селото успяха да се свържат с бТВ и БНТ, за да разкажат за ужаса, който ги е сполетял

"Качили сме се на най-високия етаж на къщата. Не знаем какво става със съседите. Виждаме само как плуват животни, коли... Ние сме наистина обречени! Казаха ми, че Гражданска защита знае за случилото се, но тук не сме само ние. В селото има около 1000 човека. Вълната прелива. Вече е на втория етаж! Нямаме изход", разказа жителка на бедстващото село в телефонно включване в сутрешния блок на БНТ.

По бТВ пък семейство Вутови, покрай писъците, които се чувах на линията, успяха да кажат, че приливната вълна е била цели три метра и че хората, между които и много деца, са се качили на покрива на къщите.

През средата на село Бисер тече река Бисерска, която се влива в близката Марица. Мост свързва двете части на селото. Няма данни за пострадали или жертви. По-рано сутринта директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов заяви, че се подготвя хеликоптер на военно-въздушните сили, който да прибере бедстващите.

Други жители на селото обясниха, че много от къщите са керпичени и се надяват да издържат на водата възможно най-дълго. В коритото на реката водата към момента е буйна и носи огромни дървета, но в селото се е поуспокоила, обясниха още гражданите.

Под вода на места са целите първи етажи на къщите, разказа  Живко Касабов от харманлийската "Гражданска защита". По думите му мостът над реката е висок 5 метра и вече не се вижда от водната стихия.

Областният управител на Хасково Ирена Узунова потвърди, че има скъсана язовирна стена. Приливната вълна е била над три метра и е потопила напълно под вода с. Бисер. Едноетажните къщи са напълно наводнени.

"Нивото на водата се покачва. Сега не е толкова бързо. Ние сме на втория етаж на къщата ни и водата вече влиза там. Виждам, че всички къщи около нас са наводнени. На покрива на съседната къща има качени малки деца", казаха по телефона семейство Вутови.

Ирена Узунова каза, че към бедстващите са изпратени спасителни екипи, които ще са на място до половин-един час. Военните също се включват в спасителната акция. "Има отнесена кола с двама души в нея", заяви областният управител на Хасково.

В селото живеят около 800 души. Притеснените зрители на „Тази сутрин” обявиха, че в момента температурата е 2 градуса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай