"Свети Висарион" е визитката на Смолян

"Свети Висарион" е визитката на Смолян | StandartNews.com

Катедралата, която стана на 10 г., посреща с големи тържества храмовия празник на 29 юли

Тази година тържествата ще бъдат по-специални, защото на 2 юли се навършиха 10 години от освещаването на православната светиня. На тази дата през 2006 г. митрополит Арсений отслужи водосвет и благослови църквата в центъра на родопския град.

Храмовете бележат пътя на Словото Божие, донесено от първия проповедник на Христовото учение на Балканите - Апостол Павел, още през 52 г. във Филипи, в подножието на планината. А след това поело на север, за да достигне до сърцето на Родопите и да запали пламъка на Христовата вяра.
Четири века след Христа в Родопите започват да се строят черкви, манастири, храмове и параклиси, светят кандила и свещи, ечат камбани... През вековете светите места неведнъж били палени, рушени, обругавани. Но отново и отново възкръсвали. Защото всяко място, на което е построен храм, е белязано от ръката Божия.
Днес в сърцето на Родопите, в центъра на Смолян, се извисява катедралният храм „Свети Висарион Смоленски". Монолитната и разгърната архитектура, отговаряща изцяло на православния канон и в същото време модерна като естетика и внушение, е безвъзмезден проект и дарение на архитект Антон Тодоров.
Сградата е като като кораб сред вълните на планината и е най-големият новопостроен храм в България след катедралата Александър Невски в столицата. Първата копка, направена през април 2002 г., е за първия храм в Родопите, строен през последните 130 години. Църквата е осветена на 2 юли 2006 г. и вече 10 години е новият символ на Смолян.
Тук православните християни от града и околията посрещат Свещения огън на Великден и Рождественската служба на Коледа, покланят се на чудотворни икони, свети мощи и реликви. Идват хиляди богомолци, както и туристи от цял свят.
На фона на църквите на по 150-180 години в Родопите, „Свети Висарион Смоленски" е само на крехките 10 години, но се превърна във визитка на родопския град, символ е на модерност и традиция, подплатени с вярата и мирното съжителство на всички религии в региона.
В градежа му участваха християни и мюсюлмани, а дарителите са десетки - с различна вяра и благостъстояние. Най-големият и основен дарител е семейството на адв. Тодор и Здравка Баткови, които са и инициатори на идеята за нов храм. Те даряват близо 2.5 млн лева за строителството. Основават и Сдружението "Свети Висарион Смоленски", което и до днес орагнизира редица дейности, свързани с храма и съхраняването на православната традиция.
Основите са положени на 7 април 2002 г. в присъствието на дарителите, основния ктитор, вицепрезидента Ангел Марин, политици и официални гости, стотици граждани. А тогавашният пловдивски митрополит Арсений извърши ритуала по освещаването и напрви водоствет.

Камбаните са като в "Невски"

Четири години по-късно - при освещаването - в основния стълб на олтара бяха вградени мощите на Света Марина.
Уникалните камбани са поръчани и изработени в Русия по специална технология. Четири от по-големите са с инкрустации и с образи на светци. Те също са дарени от семейството на адвокат Тодор Батков.
Най-голямата камбана е с височина 152 см, диаметър 145 см и тежи 2 тона. Най-малката е 60 кг, а общото тегло на всичките е 5 тона. Единствено храм-паметникът "Св. Александър Невски" в София има такъв набор от църковни звънци. За да се отличават с най-добрия звън, камбаните са отлети по специална технология с точно определено съотношение на сплавите. Стойността им възлиза на 92 хиляди евро. Те са подредени по точно определен начин според големината и звука и на всеки празник звънят в съвършена хармония и акустика в 30-метровата камбанария.
Храмът е уникален не само с внушителна си фасада и монументална архитектура, но и с технологията на строителството.
Външните мазилки са от три слоя и са положени под наблюдението на художници реставратори. Древната "рецепта" за състава и смеските датира от ХVII век. Всичко се забърква на място и се използва веднага, обясняват специалистите. Вентилацията е проектирана по специално зададени параметри, за да се постигне минимум запрашаване в огромния наос (централната част). Църквата побира общо 500 миряни.

Лъвове пазят кръста над олтара

Иконостасът е дело на известния български дърворезбар професор Кънчо Цанев. Преди да посвети 4 години от живота си на изработването му, направил този за храма в Пампорово.
Както професорът сам казва, иконостасът в църквата в Смолян, който има общо 40 икони, няма равен в България. Дърворезбата в "Свети Висарион Смоленски" е образец на новото развитие на това изкуство. Професор Цанев признава, че винаги се е стремял пропорциите на неговите иконостаси да хармонират с мащаба и архитектурните особености на съответния храм, което допринася за цялостното възприемане.
„Смея да мисля, че иконостасът на "Свети Висарион Смоленски" ще даде едно ново начало като стилистика на съвременните български иконостаси", смята професорът.
Този в "Свети Висарион Смоленски" наистина е огромен, пищен и цветен - 7 метра височина, 14 метра ширина, а шестте икони в Царския ред са почти в естествен ръст.
В иконостаса са изрязани митични птици и животни, съществували в езическите вярвания на българите, каквито отчасти са запазени в църквата на Хрельовата кула в Рилския манастир от ХIV век. Вместо традиционните риби или лами - пазители на надолтарния кръст, с който е увенчан всеки иконостас, са композирани два лъва - символ на неприемането на чуждото робство. Лъвовете неслучайно се появяват на иконостасите в църквите в Арбанаси в края на ХVI век след първото Търновско въстание.
„За мене той бе наистина голямо предизвикателство. Защото като архитектура храмът "Свети Висарион Смоленски" е наистина нещо уникално", сподели преди самото освещаване през 2006 професорът. Според него авторът на проекта - архитект Антон Тодоров, е скъсал с всички традиции и досегашни представи за това как трябва да изглежда една православна църква. И вместо тривиално и традиционно, е проектирал храм, който да звучи съвременно. Храм, който да може да въздейства естетически и емоционално на младите хора.
Думите му наистина се доказа в 10-те години, в които катедралата е действаща и ежедневно привлича и стари, и млади, българи и чужденци, християни и друговерци. В нея влиза всеки, който търси Бога в себе си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай