Стотици блокираха за кратко пътя за Гърция

Стотици блокираха за кратко пътя за Гърция | StandartNews.com

Жителите на Кресна искат видеокамери и светофари срещу бързи шофьори

Стотици жители на град Кресна протестираха в неделя на площада срещу неспазването на ограничението на скоростта по шосето за Гърция, който разделя населеното място на две. Те за пореден път се обявиха за поставяне на видеокамери и светофари на кръстовището на главен път Е-79. Инициативният комитет е събрал над 1800 подписа, подписката ще бъде връчена на представители на всички отговорни институции. Протестиращите решиха да спрат движението и в двете посоки по пътя за южната ни съседка. В продължение на 2-3 минути те бавно пресичаха пътното платно и по този начин блокираха пътуването. До напрежение между тях и охраняващите ги полицаи обаче не се стигна.

„Не искаме повече да бъдем изложени ежедневно на риска да станем поредната жертва в нелеп инцидент на шосето за Гърция, ще отстояваме правата си докрай с всички позволени от закона средства. Животът и бъдещето на децата ни и на всеки от нас е в нашите ръце", заявиха събралите се хора. Те припомниха, че в последната тежка катастрофа на този път в края на март двама мъже загинаха на място, а други трима бяха ранени.

В нощните часове, когато трафикът не е силен, шофьорите карат и с над 100 км в час, а ограничението е 50 км в час. Много пъти е коментиран този казус по време и на общински сесии. Настоявано е за монтирането на видеокамери. „От години се боря за решаването на този проблем. Наскоро ме увериха от сектор „Пътна полиция", че тази есен ще монтират две видеокамери за засичане на скоростта, те ще бъдат поставени на главния път. Светофари няма как да се сложат на международен път. Но други три видекамери ще купи нашата община, те ще са за наблюдение на трафика на автомобили, за да сме в помощ на полицията", заяви кметът на община Кресна Илиян Кръстев.

Главният път, който води за Гърция, дели града на две. Заради опасния подлез през учебно време общината праща дежурен служител, който да обезпечи безопасното им прибиране вкъщи. Това се прави между 13,00 и 14,00 часа, както и между 16,00 и 17,00 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай