Сръбски воеводи водят наши опълченци в Крим

"Православна зора" на Чернев ще наблюдава референдума на 16 март

Сръбски воеводи водят наши опълченци в Крим | StandartNews.com

София. Сръбското Четническо движение (Четнички покрет) на Братислав Живкович стои зад вноса на брадати четници от Балканите в Крим. Тези дни бившият депутат от "Атака" и настоящ водач на "Православна зора" Павел Чернев и лидерът на новата Националистическа партия Симеон Костадинов обявиха, че заедно с други опълченци заминават за размирния полуостров да окажат братска помощ на православния руски народ и на българското малцинство срещу "бандеровците от Киев". Една част от нашенците ще участват като международни наблюдатели на референдума в Крим по покана на сепаратисткото правителство на Сергей Аксьонов. На 16 март там ще се проведе допитване до народа за отделянето на автономната република от Украйна и последващо присъединяване към Руската федерация. ЕС и САЩ отсега обявиха, че няма да признаят референдума.

 

Други от хората на Чернев и Костадинов ще се влеят в сръбския четнически отряд за бързо реагиране "Крал Лазар". Петима бойци от него пристигнаха в Крим на 5 март по покана на руските казаци и бяха настанени в православен манастир. Техните командири Братислав Живкович и Милутин Маишич започнаха да позират с охота и бързо

 

се превърнаха в знаменитости за руските медии

 

Милушич е бивш войник от нелегалната Освободителна сръбска армия (ОСА), която е останала да защитава сръбското население в населената с албанци област след войната през 1999 г. По негови твърдения, ОСА е готвела нападения както срещу международните сили, разположени в Косово под егидата на НАТО (КФОР), така и срещу "муджахидински обекти". През 2000 г. Малишич е осъден за подготвяно покушение срещу тогавашния президент Слободан Милошевич и командира на Трета армия ген. Небойша Павкович. През декември с.г. Милутин Малишич е помилван.


Другият воевода на Четническото движение Братислав Живкович е ветеран от войната в Босна и Херцеговина, където е воювал в редиците на Сръбска доброволческа гвардия, по-известна като "тигрите на Аркан". През последните години Четнички покрет казва, че защитава с оръжие в ръка сръбското население в Косово. В съседските медии обаче се прокрадват съмнения, че движението на Малишич и Живкович се състои от крайнодесни футболни запалянковци, които

 

обичат да позират с оръжие в ръка

 

и да си измислят подвизи в кръчмите. В интернет активността им се изчерпва с пропаганда срещу косовските албанци, НАТО и ЕС, исляма и хърватските им конкуренти - усташите. Освен снимките с размахване на оръжие те се отличават и с характерния знак с три разперени пръста, символизиращ християнската Троица.
Четнички покрет поддържа тесни връзки с "Православна зора" на Павел Чернев, в социалните мрежи присъстват множество общи снимки от срещи в сръбски кафани и български кръчми. Един от близките до него радикали е Живко Иванов, който твърди, че през последните години е ходил да воюва в Косово. Във Фейсбук той е публикувал снимки, на които позира заедно с Братислав Живкович с пушка, на други пък държи картечница и автомат "Калашников". В момента Иванов живее в Барселона и участва

 

като боец в испанските ММА турнири

 

Миналата седмица той съобщи пред бТВ, че от Испания към Крим е потеглила група от 7-8 четници от различни националности. Те били потърсени за помощ от руското паравоенно формирование "Доброволец". Самият Живков планирал през следващите дни да се присъедини към тях заедно с приятеля си - испанския ММА боец Ернесто Навас.
Не е ясно кои са останалите българи, които ще заминат за Крим заедно с Павел Чернев. В основаната преди повече от година "Православна зора" участват също Евгени Димов, Владимир Симеонов, Тихомир Трифонов, Тома Дошев, Дилян Зелков и други. По информация на "Стандарт" все още никой от тях не се е запътил за Крим.
Сръбските четници вече се радват на особено гостоприемство там.

 

"Получихме карти, баджове и униформи на руската войска, в чиито редове ще се влеем след референдума на 16 март. След края на кризата и когато се успокоят страстите, ще ни бъдат издадени

 

удостоверения, че сме били част от редовна армия

 

за да нямаме проблеми при завръщането ни в родината", заяви Братислав Живкович. Неговите хора уверяват местните, че не са дошли да проливат християнска кръв по време на великденския пост. "Дойдохме при вас като при славянски народ, за да помогнем. Украинският и руският народ са братя и не бива да се карат. Славяните не бива да убиват славяни", заяви Малишич.

 

Чернев и Костадинов пък подчертават, че отиват да пазят българите в Крим и Украйна от предполагаемите посегателства на "бандеровската шайка от Киев". По отношение на балканските четници мненията са разделени. "Циркаджии", казват едни. "Опасни православни джихадисти", смятат други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай