07:00 ч.

12.06.15

4 мин.

4330

7

0

Скулпторът Александър Хайтов е убеден в естетиката на своя Самуил

от Искра Крапачева |

Скулпторът Александър Хайтов е убеден в естетиката на своя Самуил
Снимка: Стандарт

Нещо съществено се случи тази седмица в културния ни живот и в епицентъра му се оказа скулпторът Александър Хайтов. Започна дебат, в чийто фокус е творба на визуалното изкуство. И народът се втурна да я види барабар с дечурлигата си. Типично по нашенски всичко тръгна със скандал "за" и "против" паметника на цар Самуил, сътворен от Хайтов. И типично по нашенски - със закъснение - това стана едва след като фигурата на владетеля бе издигната в центъра на столицата, близо до базиликата "Света София". Далеч от мястото, за където всъщност бе замислена. Започна се с уж дребен на пръв поглед детайл - светещите нощно време очи на Самуил, за да се стигне до политически оцветени коментари. Ганковото кафене отново предложи пълен тюрлюгювеч, в който абсурдно се преплитаха естетическата и обществената нужда от този паметник. Защото необходимост има, но всеки творец е свободен да представи своята визия. Останалото си е чиста завист. Някои нарекоха творбата кич, но не по-малка бе словесната пошлотия. Спонсорът на монумента, д-р Милен Врабевски, дарявал неведнъж за арт каузи, широкоскроено заключи: "Каквото и да съм очаквал, моята работа отдавна е свършена. В крайна сметка зная в какво общество живея и съм наясно какво може да се очаква. Така или иначе, трябваше някой да направи нещо подобно и да се надяваме, че ще има още стъпки."


Сигурно Александър Хайтов сто пъти е съжалил, че точно неговият проект е бил одобрен. А може и да не е. Защото синът на писателя Николай Хайтов, точно като баща си, е патриот и човек, свикнал да отстоява мнението си докрай. Затова някои го недолюбват, но като мъж с характер на него много не му пука от това. "Направил съм нещо, което го няма в цял свят. Има един ефект в погледа на Самуил, който нощно време, при запалено осветление срещу него, ще кара очите му леко да светят. Ще изглеждат като живи. Ако на хората не им хареса, ще ме оплюят. В случая някой ще стане за резил. За мен обаче този ефект ще е част от естетиката на паметника. Ръстът на Самуил е внушителен, защото той е легенда, отдалечена във времето, и художествената измислица в този случай е напълно приемлива", обясни скулпторът, под чиито ръце са излезли паметникът на баща му в Смолян (чието архитектурно решение е на брат му Зравец), на Добри Войников в Шумен, на Вили Казасян в Банско. Автор е и на мемориала на жертвите от атентата на гара Буново.


Казват, че Хайтов е работохолик, пак като баща си, и малко нещо отшелник. По време на работата над Самуил в ателието си в Панчарево паднал, счупил си ребрата и два месеца лежал. Нощем дълго будувал, от болки и от творческо неспокойствие. Не се срещал с приятели, горял в огъня на творчеството си сред зеленина и спокойствие.


61-годишният ваятел и брат му Здравец са синове на Николай Хайтов от втората му жена, зъболекарката Таня Чобанска. Най-хубавите спомени от детството им са от Яворово, където е родният дом на писателя. Със Зравец тичали на воля по поляните, докато баща им удрял по клавишите на пишещата машина. После Александър учи в художествената гимназия. В академията завършва скулптура в класа на професор Димитър Даскалов. Ученик е и на професорите Величко Минеков и Секул Крумов. В началото Хайтов е учител в Художествената гимназия в Смолян и участва в общи изложби. Девет години е директор на софийската бронзолеярна на съюза на художниците. Негови творби са част от колекциите на Националната художествена галерия, Софийската градска, в Пловдив, Смолян, Стара Загора, Шумен, както и частни сбирки в България и чужбина. При последните избори за Народно събрание беше в софийската листа на Патриотичния фронт.


През 80-те години на миналия век Николай Хайтов защити тезата, че гробът на Левски е бил в църквата "Света Петка Самарджийска". Твърденията му предизвикаха бурни спорове в научните среди. "От 1984-а до 2002-а вкъщи се говореше само за това", казва сега Александър. След смъртта на баща си той поема завета и продължава да поддържа версията, че гробът на Апостола е в малката църква под ЦУМ.


Александър обаче има лична заслуга за откриването на друг гроб - този на цар Борис III. През 90-те скулпторът подкрепяше Симеон Сакскобургготски, а монархическите му пристрастия са от край време. После се разочарова, но не и от царя-баща, когото смята за изключителен държавник. Известно е, че Борис III e погребан в Рилския манастир. След смъртта му гробът се превръща в място за поклонение, а това не се харесва на властта. И през 1946 г. изваждат тялото и го карат във Врана, за да могат роднините на царя да го препогребат. До него поставят стъкленица със сърцето му и издигат отгоре каменен параклис. Една нощ, вече при управлението на Вълко Червенков, параклисът е взривен, а тялото изхвърлено. Събарянето е станало в края на 1954-та. През лятото на 1990-та Александър успява да открие мястото с помощта на мъжете, погребали царя за втори път.


Три години по-късно стъкленицата със сърцето е препогребана в Рилския манастир, където и до днес поклонниците на Борис III му отдават почит.


През 1991-ва Хайтов прави и голяма изложба за него на "Шипка" 6. Поръчва и позлатени монети с лика на цар Борис. Школата на Хайтов-старши и тук си казва думата, макар че бащата никога не е налагал мнението си, не е поучавал. Учили са се от личния му пример. Както казва в своята автобиография "През сито и решето", "Турен акъл в глава не стои - трябва всичко да препатиш." Та Александър е изровил от Централния държавен архив нотариалните актове на всички имоти на Симеон Сакскобургготски. Както писателят търсеше и откриваше къде що има документи за гроба на Левски. Синът днес смята, че главният ни проблем по отношение на историята е, че липсва държавна родолюбива политика за нея.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Мила · 17:04 · 12.06.2015
Паметникът ми харесва много, много. Внушителен, изразителен, детайлен и с прекрасно представена символика.
Пълен противовес е на днешните държавници. Цар, умрял от мъка заради войниците си, заради народа си! Цар, извоювал велики победи!
Благодаря на г-н Александър Хайтов и на г-н Врабевски.
Потребител · 09:53 · 12.06.2015
БРАВО НА АВТОРА ЗА ПАМЕТНИКЪТ КОЙТО ВЕЧЕ Е ШЕДЬОВЪР ГАРАНТИРАМ ЧЕ ТОЗИ ПАМЕТНИК ЩЕ Е ЕДНО ОТ МАЛКОТО СТОЙНОСТНИ МЕСТА КОИТО ЩЕ БЪДАТ НАЙ-ПОСЕЩАВАНИТЕ В СОФИЯ ОТ БЪЛГАРСКИ И ЧУЖДИ ГРАЖДАНИ ДАЙ БОЖЕ ОЩЕ НЕГОВИ ТВОРБИ ДА ВИДЯТ БЯЛ СВЯТ ВЪВ ВСЕКИ ПО-ГОЛЯМ ГРАД В БЪЛГАРИЯ
БРАННИК · 09:18 · 12.06.2015
Много хубав паметник, поздравлкения за Хайтов. Проблемът е в нас народа, понеже все за нещо трябва да се мрънка, някакви самозванковци решиха, че не има харесва. Ту млекото ми горещо, ту пък друго нещо. Ми на мен не ми харесвсат мутрите в политиката, ама... Както е тръгнало май Ви требе паметник на Мишо Бирата а? Да се мрънка бе, тиеамаа.
....а · 08:58 · 12.06.2015
Може би статуята е страхотна и може би мястото и е подходящо, може би авторът и е гениален скулптор и артист, НО трябваше проектър да бъде много по широко представен и дискутиран, както и мястото за поставянето. Моето лично скромно мнение е че монументът е твърде комерсиален и си е направо кичозен, със сигурност безстилен или по-скоро в стил на комикс герой. Геймърите може би си мислят, че е изпаднал от World of War Craft или друго подобно и в този смисъл има и доза инфантилизъм кът прекалено коомерсиалния характер на творбата.
Една соц българка · 08:46 · 12.06.2015
ПОЛИТИЧЕСКИ Е ИЗБОРЪТ НА ЦАР САМУИЛ- хем ще натрием носа на македонците , хем ще си искаме костите му от гърците .А неговото управление съвсем не е свързано с възход на държавата .Ама като му светят подобните на СЕВТIII очи бил авангарден. Прилича на вампир от филм на ужасите .А и скулпторът на паметника при НДК много си го харесва .Да си го сложи в двора да плаши пилците тогава
Потребител · 08:10 · 12.06.2015
този самуил много ми харeсва, И взeмeтe да събeрeтe пари на човeка да направи И симeон И борис И аспарух И крум И иван алeксандeр , цяла българия харeсца памeтника, направeн e от родолиубиви българи И e спeчeлил конкурс. Cсички други боклуци дeто само зяат И нe са допринeсли нищо за наща родина можe да си глeдат дрeбмия живот
Потребител · 08:06 · 12.06.2015
Да, той е убеден в естетиката на "своя" Самуил, само че е единствения, който го харесва - нали си е негов.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент