Самуил възкръсва от бронз на Архангеловден

Патриарх Неофит отслужи панихида за 1000 г. от смъртта на монарха

Самуил възкръсва от бронз на Архангеловден | StandartNews.com

Президентът, културният министър и шефът на БАН се поклониха пред мощите му в Солун

"Цар Самуил е най-трагичната, но и най-романтична фигура от средновековната българска история". С тези думи акад. Васил Гюзелев откри в деня на 1000-годишнината от от смъртта му - 6 октомври - научна конференция в Големия салон на БАН. В нея участват над 50 историци, археолози, филолози и изкуствоведи - от Австрия, Албания, Белгия, Франция, Гърция, Италия, Великобритания, Германия, Полша, Русия, САЩ, Македония, Сърбия, с доклади, посветени на цар Самуил и неговата епоха. Те бяха приветствани и от служебния премиер Георги Близнашки, кой уважи събитието.

Конференцията е част от заключителните тържества, посветени на събитието. Вчера президентът Росен Плевнелиев, министърът на културата Мартин Иванов и председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров посетиха Солун, където положиха венци пред костите и плащаницата на цар Самуил, съхранявани в Музея за византийска култура. От българска страна имаше молба плащаницата да бъде изложена у нас, но отговорът от гръцка страна бе, че артефактът е в тежко състояние и не бива да бъде транспортиран. Българската страна неведнъж е поставяла и въпроса за връщането на тленните останки на владетеля в България. Навремето директорът на НИМ проф. Божидар Димитров дори бе издигнал оригиналната идея да ги получим срещу плащаницата на византийския император Андроник III, която се съхранява у нас, но "бартерът" не се състоя.

Отказът на гърците да ни дадат реликвата на Самуил ни най-малко не повлия на въодушевлението на стотици хора, главно младежи, които се стекоха с развети национални знамена и портрети на царя и положиха венци пред паметника на Самуиловите войни пред църквата "Света София" в столицата. Пак там по-късно бе осветен основният камък на бъдещата статуя на цар Самуил, която ще бъде открита точно след месец - на Архангеловден. Тя е дело на Александър Хайтов, избрана с конкурс от 21 проекта. Изграждането е финансирано от фондация "Българска памет", а Столичната община е осигурила необходимото количество бронз. Постаментът ще е висок 2,2 м, а самата фигура 3,3 м.

След освещаването на основния камък на паметника, извършено от отец Ангел Ангелов, предстоятел на църквата "Св. София", Негово Светейшество патриарх Неофит отслужи заупокойна молитва в храм-паметника "Св. Александър Невски" в памет на великия българския цар. Честванията завършиха с концерт на църковна музика в аулата на Софийския университет.

Днес тържествата продължават с откриването на експозицията "Цар Самуил в битка за България", организирана от Националния археологически музей, а утре в Националната художествена галерия-София, ще бъде отворена за посетители изложбата "Цар-Самуиловият век в творчеството на българските художници".

Кулминацията от мероприятията по отбелязването на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил ще бъде на 9 октомври в Петрич с историческия спектакъл "Неослепена памет" в Националния парк-музей "Самуилова крепост" и тържествена заря.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай