Рокерите изоставиха Раднево

Рокерите изоставиха Раднево | StandartNews.com

Братята на вятъра предпочетоха да яхат мощните си мотори празнично за Гергьовден и да не се наместват в конфликта между българи и роми в Раднево. Бурно афишираните им намерения да помогнат на жителите на града срещу циганските своеволия се оказаха просто кьорфишек. Рокери така и не се появиха на втората вечер от протестите, което силно разочарова местните жители, очакващи мъжете с моторите да ги подкрепят.

За сметка на това пък дойде страшно много полиция. От София и Пловдив бяха изпратени допълнителни подкрепления - две водни оръдия, жандармерия и специалните полицейски сили. Още от обяд подстъпите към Раднево бяха блокирани с КПП-та. Униформени проверяваха всеки автомобил, който пристигаше в града. Така не бяха допуснати да влязат четири автобуса с фенове на футболния клуб "Берое", които се връщаха от Пловдив след мач на детските отбори за купата на БФС.

Част от хулиганите, които все пак бяха успели да влязат в Раднево, отново бяха проверявани и директно арестувани от органите на реда. Самите роми също бяха изведени от града, като в махала Кантона бе останала само малка част от тях. Повечето се бяха изнесли при свои близки и роднини в Нова Загора и Сливен. Малко след 17 часа в четвъртък в Раднево се разнесе новината, че четиримата роми, които пребиха жестоко трима младежи, са оставени за постоянно в ареста от Окръжния съд в Стара Загора. Тарторът им Сурай Пашата, както е известен в града 39-годишният Калчо Иванов, и синът му Стефан са зад решетките, а роднините им са сред първите напуснали махалата. В килия са и техните братовчеди Антон Иванов и Динко Александров. Близките на пострадалите младежи обаче продължават да търсят мъст. На площада пред общината се събраха над 2000 души, предимно местни жители.

Точно в 20 часа заедно с кмета на града д-р Теньо Тенев протестното шествие се отправи към ромската махала Кантона. Местните обаче се оказаха разделени в мнението си за това, което се е случило в сряда вечерта - едни твърдят, че не трябва да има сблъсъци с полицията, сред тях е и кметът, а останалите пък са категорични, че щом униформените ги спират, трябва да бъдат преодолени, за да се стигне до ромските къщи. Всички обаче са единодушни в едно - дошло им е до гуша от циганите и те трябва да бъдат изселени.

Общината има и основания за това - къщите им са незаконно построени. Още в четвъртък бе спрян токът и бяха запечатани четири незаконни търговски обекта, които са собственост предимно на Сурай и неговите роднини. Жителите на Раднево твърдят, че Сурай и роднините му са едни от основните търговци на гласове по избори и им се разпъва политически чадър. От МВР пък категорично отричат конфликтът да е етнически. Полицията работи по версията за битов инцидент. Според разследващите и двете групи момчета са се познавали и дори са тренирали заедно в един и същи фитнес център в града. Пострадалите Георги, Живко и Цветелин са в болница. Най-тежко е състоянието на 29-годишния Живко, който е пронизан с нож в гърба от сина на Сурай - 19-годишния Стефан.

Младият мъж е с опасност за живота. "Ако състоянието му не се подобри или се случи най-лошото, напрежението отново може да ескалира", коментира пред "Стандарт" източник от полицията. А иначе протестът този път премина мирно. Без външното участие на рокери и ултраси местните не посмяха да атакуват и застанаха доброволно на 10 метра от самия полицейски кордон. Спазени бяха и съгласуваните с общината 2 часа за протест до 22 часа. Единственото съприкосновение с органите на МВР бяха няколко хвърлени по тях бутилки от минерална вода, както и шепа стотинки. "Рокерите ни изоставиха, агитките също не дойдоха. Полицаите ще си тръгнат след ден-два и тогава ще запалим къщите на циганите. Не ги искаме повече в града ни", заканиха се обаче местните, преди да се приберат по домовете си.

Роми потрошиха с тухли патрулка в Бургас

Седем мъже на възраст от 32 до 42 г. са задържани при спецакция на полицията в ромското гето "Победа" в Бургас. Напрежението там ескалира, след като цигани нападнаха полицаи, дошли да ги санкционират заради силна музика. Ромите потрошиха с тухли полицейската им патрулка и ги прогониха от махалата. Униформените извикали подкрепление на следващия ден. Бунтуващите се роми обаче отново се надигнали въпреки повечето полиция. Все пак органите на МВР успяха да ги озаптят. Седем роми бяха арестувани от полицията след нападение с тухли, павета и дървени колове. При изтеглянето на служебните полицейски автомобили по ул. "Тамара" един младеж се опитал да хвърли парче от тухла по колата. Той отправял закани и заплахи към полицаите. Той също е задържан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай