Роднини съдят България заради хотел "Вероника"

Роднини съдят България заради хотел "Вероника" | StandartNews.com

Роднини на загиналите под срутилия се хотел "Вероника" в комплекса "Слънчев ден" до Варна ще съдят страната ни в Европейския съд. Четирима работници намериха смъртта си, след като 11-етажната сграда рухна при опит да бъдат разрушени основните.

Прокуратурата продължава разследването за трагедията, при която се оказа, че наетите работници нямат трудови договори. Засега няма задържани. Близките на единия от загиналите - Борислав, се заканиха, че ще търсят виновника до последно и дори ако трябва, ще стигнат до Европейския съд.

По повод на трагичния инцидент вицепремиерът Ивайло Калфин заяви, че вече е провел разговори с правосъдния министър Христо Иванов за законодателни промени, които да предвидят завишена наказателна отговорност за работодатели, които наемат работници без трудов договор и които умират, докато си вършат работата. Ще бъдат завишени и паричните санкции за работа без договор. В момента Наказателният кодекс предвижда, когато някой изложи на опасност живота или здравето на трудещите се, се наказва с до 3 години затвор или с пробация, както и с обществено порицание. Паричната глоба за наемане без трудов договор пък стига до 15 000 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай