Родни Памели мерят сили в турнир по спасяване

Родни Памели мерят сили  в турнир по спасяване | StandartNews.com

Отборът на централния плаж в Лозенец победи в груповата надпревара

Среща на най-добрите спасители в страната даде третото издание на открития турнир по водно спасяване "BEACH RESCUE - 2016", който се проведе в четвъртък вечерта в Слънчев бряг. Организатор на надпреварата беше Водноспасителната служба на Българския червен кръст (БЧК). В нея имат право да участват само спасители, които работят към момента на някой от морските плажове по родното Черноморие.

36 спасители на плажовете от Китен Юг до Камчия мериха сили в тазгодишния турнир "BEACH RESCUE - 2016". Те се състезаваха в три дисциплини: "Тичане", "Плуване и тичане" и "Спасяване при воден инцидент със спасителен буй". Имаше и отборно състезание за спасяване на даващи се с въже. "Шампиони в отборната надпревара станаха спасителите от "Лозенец Централен плаж". На второ място са от Китен Юг, а на трето - от Сверения плаж на "Слънчев бряг", съобщи пред "Стандарт" Иван Георгиев, главен специалист към Дирекция "Водно спасяване" към БЧК и един от организаторите на турнира. Тазгодишния турнир се отличава със сериозен интерес от страна на нежния пол. "Миналата година участваха само две дами, докато тази година имахме четири участнички. Приятна изненада беше фактът, че именно те бяха във всички призови класирания. В отборното класиране дамите бяха сред първите два отбора-победители. В индивидуалните дисциплини също се представиха блестящо", посочи Георгиев.

Сред мъжете на първо място в дисциплината "Бягане, плуване, бягане" се класира Георги Маринов от Слънчев бряг Север. Той грабна и приза в дисциплината "Спасяване и извличане на манекен със спасителен буй". В отборната дисциплина "100-метрово извличане със спасително въже" първи стана отборът на Обзор Централен плаж.

При дамите в дисциплината "Бягане, плуване, бягане" първенец е Габриела Георгиева от Китен Юг. А в категорията "50 м извличане на манекен със спасителен буй" победителка е Симона Палазова от Южния плаж на Китен. Третото място отиде при Мария Златкова от плажа в Лозенец, която е и европейска шампионка по водно спасяване за 2011 г.

Способностите на участващите в турнира спасители оцени главният съдия Вили Цеков, който към момента е единственият български рефер, сертифициран от Международната федерация по водно спасяване. "Той има ценз да съдийства на състезания от балкански и европейски ранг", коментира Иванов. Помощници на Цеков бяха съдийска бригада от бургаските клубове и Варна. Според регламента всички участници в турнира получиха точки от 1 до 21. Дали "давещите се" манекени са на определените от маркерите места, дали е спазена дистанцията, дали при плуването се спазва регламентирания коридор, или спасителите го пресичат на пряко - за всичко това следеше зоркият поглед на журито. "Именно в опита си да минат на пряко някои от отборите бяха "попарени с вряла вода", тоест дисквалифицирани от състезанието", разказа Иванов.
Победителите в крайното индивидуално и отборно класиране получиха медали, купи, плакети и грамоти, както и с предметни награди от спонсорите на турнира.

"В някои държави тези турнири имат ранг на републикански първенства по плуване с доста изразено присъствие", посочи Георгиев. У нас конкурсът се провежда от 3 г. по идея на Водноспасителната служба на БЧК. "На турнира спасителите от различните плажове успяват да премерят своите знания и умения, да уеднаквят приложимите си техники за спасяване", посочи Георгиев. Според него родните спасители могат да имат завидно самочувствие в професията си, и то подплатено с доста високи плувни и технически умения. "Те могат спокойно да мерят сили с колегите си от другите държави. Ако гарант за водноспасителната дейност в страната е например статистическата оценка на Световната здравна организация, то България през последните 5-6 г. стои на едно от първите места по ниска смъртност от удавяне редом с държави като Германия и Австралия, в които плувната култура на населението се гради още в детските градини", коментира Георгиев. Според Георгиев в последните две години се наблюдава взаимно уважение между посетителите по плажовете и спасителните екипи и подобряване на плувната култура на българите, но има още какво да се желае.

Организаторите са решили да подновят и регионалния шампионат по водно спасяване, който ще се проведе в Камчия между 25 и 27 август. Там обаче дисциплините ще бъдат извършвани в басейни. "Идеята е през следващите няколко години тези турнири да се обновят като държавен преглед над всички спасители и за морските дисциплини", посочи Георгиев.

БЛИЦ

Уважавайте морето, за да не пострадате

Мария Златкова,
трето място при класирането сред жените и европейски шампион по водно спасяване за 2011 г.

- Г-жо Златкова, защо се включихте в турнира?
- От дълги години тренирам плуване и водно спасяване. Ходила съм на европейски и световни първенства. В момента работя като спасител на плажа в Лозенец. Миналата година също участвах и бях на първо място в този турнир.
- Защо избрахте професията спасител?
- Всичко дойде от любовта към водата, морето и плуването.
- Какво ви дава тя?
- Обожавам морето, да помагам на хората и да ги предпазвам. Обичам работата си. На едно прекрасно място съм и помагам на хората, което е страхотна комбинация.
- Кои са най-рисковите ситуации, в които сте изпадали на работното място?
- Налагало ми се е да вадя хора, които са се отдалечили от брега и се затрудняват да излязат от водата. Но винаги съм реагирала бързо и съм успявала да им помогна точно в етапа преди да изпаднат в паника и да не успеят да се върнат на брега.
- Тежка ли е за дамите тази професия?
- За подготвени хора не. Всяка година на турнира участват и жени и успяват да се преборят с конкуренцията на мъжете успешно. Всичко зависи от подготовката.
- Добра ли е плувната култура на българина?
- Била съм спасител в Америка и спрямо американците, мисля, че плувната култура на българина е доста добра. През последните години мнозина осъзнават, че трябва да научат децата си да плуват.
- Какъв е Вашият съвет към плажуващите?
- Да научат децата си да плуват, а те самите - винаги да имат едно на ум спрямо морето. Ако имат уважение към морето, няма да се случи нищо. И да слушат спасителите, защото те искат единствено да им помогнат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай