Протестите с отзвук в света (обновена)

Протестите с отзвук в света (обновена) | StandartNews.com

Днешните протести започнаха да намират отзвук и в световните агенции. "Хиляди българи демонстрираха днес в петнадесетина града на страната срещу високите сметки за ток, които получиха през януари", предава АФП.

В София протестиращите скандираха "Мафия!" и "Оставка!" пред министерството на икономиката и енергетиката и пред парламента и блокираха главните кръстовища на столицата, информира още агенция.

В Пловнив демонстрантите поискаха национализиране на трите ЕРД, които действат на територията на страната. Във Варна пък имаше шествие след ковчег на монополите за електро, топло- и водоснабдяване.

Медията съобщава и за демонстрации в още дванадесетина града. Протестите стават всекидневни и все по-мащабни, изтъква АФП. В същото време България закъснява с либерализирането на енергийния пазар. Европейската комисия заплаши страната със съдебни процедури в Съда на ЕС за неспазване на правилата на вътрешния енергиен пазар, припомня медията.

Българите късат на парчета портретите на министър-председателя Бойко Борисов, съобщи малко по-късно Би Би Си.

Хиляди българи замеряха правителствените сгради с яйца и домати, протестирайки срещу растящите цени на тока и отоплението. Демонстрантите скандираха "мафия" и "оставка".

В София те също така публично горяха сметките си за ток. Гражданите настояваха да се анулират договорите с основните доставчици на електроенергия на българския пазар - чешките компании ЧЕЗ и Електро-про, и австрийската ЕВН.

Десетки хиляди българи протестираха в над 20 града в страната срещу високите сметки за ток, оказвайки натиск над правителството, предаде Ройтерс.

"Ще бъде същото всеки ден до победата", викаха протестиращите и поискаха оставките на кабинета и национализацията на ел-дружествата.

Цените на тока са чувстввителна тема в най-бедните страни на ЕС, след като изяждат голяма част от месечните приходи на хората, казва Ройтерс.

Демонстрантите хвърляха яйца, бутилки и плодове, горяха сметките си за ток и атакуваха офисите на фирмите, добавя Ройтерс. 

"Не издържаме повече, моята пенсия е 155 лева (110 долара) и сметката ми за ток през декември е 175 лева, казва Пенка Славова пред Ройтерс. Агенцията добавя, че според местните медии в протетсите са се включили жени и деца и че срещу тях се е опълчила полицията, когато са опитали да стигнат до офиси на ЧЕЗ.

Българският пазар е поделен между три фирми - ЕВН, Енерго Про и ЧЕЗ. България се изправи пред много нисък стандарт на живот в сравнение с другите страни от ЕС. Месечно приходите на работещите са 400 евро, което е нищожна част от тези на останлите европейци, при пенсиите нещата са още по-зле - месечно средната е около 176 евро, отбелязва Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай