Прасета изядоха 100 тона праскови

Прасета изядоха 100 тона праскови | StandartNews.com

Намериха пазар в Румъния, но нямат достъп до големите вериги

Над 100 тона сливенски праскови отидоха за храна на прасетата. "Дадохме ги, защото нямаше какво да ги правим, плодът се развали. Естествено, че не сме взимали пари, поне собствениците на свинекомплекси да имат малко полза", заяви пред "Стандарт" Коста Петров, председател на сдружение "Българска праскова". Повече от 400 тона от вкусния плод залежаха за повече от месец в хладилните камери на тържището край Сливен. Производителите обаче имаха нужда от още хладилни камери и последните 100 тона нямаше къде да се съхраняват. Плодът се развали и отиде за храна на прасетата. "Добре, че беше тържището с хладилните камери, което е направено с европейски пари. Иначе цялата ни продукция можеше да отиде в свинекомлексите", каза Коста Петров.

Според него тази година е била най-трудната за производителите на праскови от 20 години насам. "Не ни стигаха проливните дъждове цяло лято, ами ни удари и ембаргото от Русия. То окончателно ни съсипа", заяви производителят. Оказа се, че нито един от фермерите в Сливенско не се е добрал до компенсациите за производителите на праскови в ЕС. "Парите бяха отпуснати през септември, а нашите праскови вече бяха загнили или раздадени по училища и детски градини през юли и август. Трябваше да взимаме документи със задна дата, което е абсурдно. На всичкото отгоре училищата и градините не работеха, затова няма колега, който да се е добрал до тези пари", обясни Коста Петров. В крайна сметка 400-те тона от хладилните камери на тържището край Сливен са намерили реализация почти изцяло. "След близо 30 дни в камерите, успяхме да ги пласираме в Румъния.

Издебнахме момента, когато гръцката праскова, която по принцип залива румънския пазар, излезе само за компот. Тогава ние пуснахме нашите десертни сортове и ни ги изкупиха, но дребни производители. Така и не успяхме да се доберем до големите вериги в Румъния, които имат много сериозни изисквания и договори", обясни Коста Петров. Той счита, че българските производители на праскови трябва да търсят пазари най-вече в бившите социалистически страни. "Все още нямаме и сортове, и маркениг, за да достигнем до големите вериги в Западна Европа. На всичкото отгоре Испания и Гърция пускат по-евтина продукция, защото получават по-големи субсидии от нас и то в пъти", каза още Петров. Той се моли ембаргото за Русия да бъде отменено до началото на идната пролет. Ако забраната за износ остане, ще пострадат и производителите на череши.

Забраната за износ не свали цените

Цените на прасковите останаха високи въпреки руското ембарго за внос на плодове и зеленчуци от Евросъюза. Пазарът бе залят не само от родната продукция, но и от тонове гръцка стока.

Цените на плода обаче се запазиха на нивата от миналата година и дори малко по-високи. Това показва справка с бюлетина на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. На едро кило праскови в момента се продават за 1,36 лв., което е с малко над 8% по-скъпо от предходната седмица. По сергиите килограмът върви между 2 и 2,50 лв. По същото време миналата година килограмът на борсата е струвал 1,31 лв., въпреки че тогава нямаше проблем с износа за Русия. Така прогнозите, че плодовете и зеленчуците ще поевтинеят заради ембаргото, не се оправда напълно. Единствено цената на доматите се срина, но за кратко, и то в пика на сезона. В момента обаче килограмът в магазина отново се върти около 2 лв. Розовите домати пък са на цени от 3 - 3,30 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай