Почина депутат от зората на демокрацията

Почина депутат от зората на демокрацията | StandartNews.com

На 51-годишна възраст е починал Стелиян Илиев Стойчев, съавтор на Конституцията и най-младият депутат във Великото народно събрание (1990-1991).

Стелиян Стойчев беше участник в протестите на Екогласност от октомври 1989, когато режимът на Тодор Живков все още съществуваше. Беше един от създателите и ключовите фигури на първата свободна младежка организация, възникнала след 45 години комунизъм –Независимото студентско дружество (НСД).

Детутат във ВНС като член на Федерацията на независимите студентски дружества. Депутат от 193 едномандатен избирателен район - София. Съучредител на СДС. "Отлюспен" през лятото на 1991 г.

През зимата и пролетта на 1990 г. участваше в преговорите на Кръглата маса - инициатива, която позволи въвеждането на многопартийна система, организирането на свободни избори и допускането на свободен печат. През лятото на 1990 г. той участва в студентската стачка, довела до оставката на президента Петър Младенов.

В следващия четвърт век водеше битки в името на различни граждански организации – искаше да бъдат независими и непокорни като него самия. Беше смел, когато други не бяха и почтен, когато други не искаха. Гордеем се, че бяхме заедно, пише в писмо до медиите от Федерацията на независимите студентски дружества.

По-късно член на СДС-либерали и Българския демократичен център, член на ръководството на Българска партия Либерали...

Погребението му ще бъде утре в град Попово.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай