14:25 ч.

08.11.17

1 мин.

0

1

0

Почина депутат от зората на демокрацията

от редактор |

Почина депутат от зората на демокрацията

На 51-годишна възраст е починал Стелиян Илиев Стойчев, съавтор на Конституцията и най-младият депутат във Великото народно събрание (1990-1991).


Стелиян Стойчев беше участник в протестите на Екогласност от октомври 1989, когато режимът на Тодор Живков все още съществуваше. Беше един от създателите и ключовите фигури на първата свободна младежка организация, възникнала след 45 години комунизъм –Независимото студентско дружество (НСД).


Детутат във ВНС като член на Федерацията на независимите студентски дружества. Депутат от 193 едномандатен избирателен район - София. Съучредител на СДС. "Отлюспен" през лятото на 1991 г.


През зимата и пролетта на 1990 г. участваше в преговорите на Кръглата маса - инициатива, която позволи въвеждането на многопартийна система, организирането на свободни избори и допускането на свободен печат. През лятото на 1990 г. той участва в студентската стачка, довела до оставката на президента Петър Младенов.


В следващия четвърт век водеше битки в името на различни граждански организации – искаше да бъдат независими и непокорни като него самия. Беше смел, когато други не бяха и почтен, когато други не искаха. Гордеем се, че бяхме заедно, пише в писмо до медиите от Федерацията на независимите студентски дружества.


По-късно член на СДС-либерали и Българския демократичен център, член на ръководството на Българска партия Либерали...


Погребението му ще бъде утре в град Попово.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 17:24 · 08.11.2017
пак сe криe от какво e починал
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент