Патриарх Неофит с почетен медал

Патриарх Неофит с почетен медал | StandartNews.com

Тържествата, посветени на 200-годишнината от рождението на Антим Първи започнаха във Видин късно снощи с официална церемония по връчване на почетните медали с лика на първият български екзарх. Във видинската художествена галерия "Никола Петров" духовници и светски лица бяха удостоени с високото отличие и специална грамота.

Българският патриарх Неофит пръв получи почетния медал с лика на Антим Първи от видинският митрополит Дометиан. Сред наградените бяха и кметът на Видин Огнян Ценков, областният управител Момчил Станков, учители, общественици.

По време на събитието бе валидирано пощенско-филателно издание на тема: "200 години от рождението на Екзарх Антим I". Тя е с номинална стойност 0,65 ст., в тираж 11 000 броя и специален пощенски печат. Автор на проекта е художникът Людмил Методиев. На импровизиран щанд на "Български пощи" в художествената галерия всеки можеше да закупи пощенската марка.

Във връзка с 200-годишнината от рождението на Антим Първи, Регионално управление на образованието - Видин учреди ежегодна награда - статуетка "Антим Първи Видински" за ученик от гимназиален етап на обучение, постигнал високи резултати в обучението си. Наградата ще се връчва всяка година на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

За 2016 година първото отличие - бронзова статуетка, дело на българския скулптор Александър Пройнов-АПЕР, получи Ивайло Емилов от видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I". След церемонията се състоя празничен концерт на Ансамбъла за народни танци и песни "Дунав" в залата на Драматичния театър-Видин и тържествена заря.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай