Първолаци забиват знамето върху Меджиди табия

Първолаци забиват знамето върху Меджиди табия  | StandartNews.com

Първокласници от Силистра ще забият националния трибагреник върху крепостта Меджиди табия в града. Малчуганите от училище "Отец Паисий" предлагат българското знаме да се вее върху най-високата точка на крайдунавския град, за да се вижда отдалеч и от екипажите, които плават с кораби по Дунав.

Децата и учителите им са се срещнали с председателя на общинския съвет в града доктор Мария Димитрова и са получили подкрепа за инициативата си. Родолюбивата им акция ще премине под мотото "Защото сме българи и България е нашата Родина", съобщиха от училището. По предложение на местната управа освен националното знаме върху крепостта ще се веят и флаговете на ЕС ши на Силистра.

Меджиди табия е едно от Чудесата на Силистра. Защитната крепост е дело на немския инженер Хелмут фон Мотке, който издигнал стената през 1837 година по нареждане на султан Абдул Меджид, чието име тя носи. По време на кримските войни фортът е бил завладяван от руски армейски части, в състава на които е служил световноизвестният романист граф Лев Толстой.

Преди няколко години архитектурният паметник бе реновиран и сега Меджиди табия е една от туристическите атракции на Силистра. Местни историци предлагат тя да бъде включена в тазгодишната национална кампания на в. "Стандарт" "Чудесата на България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай