Пълна промяна за Централна гара (ОБЗОР)

Пълна промяна за Централна гара (ОБЗОР) | StandartNews.com

Издържа на трус от 9 по Рихтер, паникбутони и жива охрана следят за сигурността

Пълна промяна за Централна гара в София. След две години ремонт тя вече е новото бижу на столицата. Точно в 11.00 часа днес под емблематичния часовник то бе открито официално от премиера Бойко Борисов, транспортния министър Ивайло Московски и столичния кмет Йорданка Фандъкова. В обновяването на Централна гара са вложени 72 млн. лева европейски пари, а това е първият й основен ремонт от 40 години насам.

Беше едно от най-нелицеприятните места в София. Нямаше как да се мине през подлеза. Това си спомниха столичният кмет Йорданка Фандъкова и транспортният министър Ивайло Московски, докато разглеждаха новата Централна гара в София. Днес от стария й имидж няма и следа. Запазени са само някои детайли. Един от тях е старата мозайка. Изненадите започват още под земята. На ниво едно пътниците вече си купуват билети от нови каси. Сменени са указателите и тунелът към пероните. Сложени са и пейки - тежки, над 100 килограма, за да затруднят максимално потенциалните крадци.

Пътниците могат да се информират за влаковете във всеки един момент, защото навсякъде има екрани с тяхното разписание. Сменена е и звуковата система. Достъпът до пероните е осигурен от чисто нови ескалатори. Те се задвижват, само когато някой се приближи, за да се пести енергия. Изцяло нови са покритията на пероните.

Специални ивици помагат на хората в неравностойно положение да стигнат желаното от тях място. 194 камери и жива охрана следят за сигурността на гарата. Паникбутоните са с гласова връзка - когато се натисне копчето, в залата започва да звъни телефон. Екранът показва точката, от която е подадена тревогата, така че служителите да имат готовност за бърза реакция.
За спокойствието на пътниците в салона има полицейски пункт. А служители на БЧК са готови да окажат първа помощ, ако някой се почувства зле.

Вижте повече снимки от обновената жп гара в нашата ГАЛЕРИЯ

Чакалнята вече не е толкова голяма, а хората могат да бъдат спокойни, че няма да мръзнат. Залата се отоплява с чилъри, а фотоволтаици са монтирани на покритията на пероните. Температурата на въздуха се следи. Ако е твърде горещо, тя се намалява. Въртящата се врата на входа на чакалнята е с фотоклетка. Тя е направена така, че да може да намалява скоростта си, за да могат лесно да минават хората с увреждания. Освен че е красива, сградата е и много по-добре укрепена.

Тя вече може да устои на земетресение със сила от девета степен по Рихтер.
Докато чакат, пътниците могат да похапнат или да оставят децата си да играят. На второ ниво са ресторантът и шест зони за хранене. На него се намира и детски клуб, където малчуганите да играят воля.

Пазете новата придобивка

Йорданка Фандъкова
кмет на София

Откриваме поредната голяма придобивка на София - обновената Централна жп гара. Призовавам столичани и гостите на столицата да пазят съоръжението. Постарахме се да почистим мястото и да го приведем в приличен вид, но подготвяме и новия проект, за да може да се реконструира изцяло гаровият площад. Отново виждаме резултата от европейските средства. През 2012 година до тук дойде метрото и гостите на София, както и софиянци могат да имат удобен градски и публичен национален транспорт.

Зданието е знаково за всяка столица

Ивайло Московски,
министър на транспорта

Сега гарата е едно уникално съоръжение. Във всяка европейска столица това здание е знаково. Вярвам, че и занапред ще бъде така. През тази и следващата година усилията на всички са насочени към връщането на стабилността и успеха на железопътния транспорт и гарантирането на неговата устойчивост. Благодарение на екипа на НКЖИ, изпълнителите, МТИТС, пълното съдействие на кмета на община София - Йорданка Фандъкова, и доброто партньорство със синдикалните организации, този проект е завършен.

Ремонтират парка "Заимов" с 1.8 млн.

1,8 млн. лева ще струва модернизацията на парка "Заимов". Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на подписването на споразумение за Инвестиционна програма на Столична община. Паркът ще има нови настилки, осветление и детска площадка. В градината ще бъдат сложени и камери. Ще бъде обновен водопроводът, поливните системи, парковата мебел.

По отношение на паметника пред НДК Фандъкова посочи, че е възложила той да бъде демонтиран след решението на СОС и решението на съда. Тя уточни, че в списъка с резервни проекти, които е подготвила Столична община за финансиране от ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г., е енергийната ефективност на административни и жилищни сгради, много функционални жилищни сгради и частни такива, на общинската администрация, сградата на МВР на бул. "Княгиня Мария Луиза".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай