Овчаров откри античен храм в Мисионис

Овчаров откри античен храм в Мисионис | StandartNews.com

Археолозите проф. Николай Овчаров и Ангел Конаклиев откриха цял древен храм при разкопките на античния и средновековен град Мисионис.

Той обаче не е от камък и дърво, а представлява миниатюрно изображение върху бронзова тежест за мерене на скъпоценности. Рисунката е невероятно прецизна и представя всички подробности от фасадата на античния храм - колони, капители, фронтон с пълната му украса.

Археолозите предполагат, че в древния град се е развивала оживената търговия. Не е изключено храмът да е реално съществувала постройка. Такава традиция е имало в късната Римска империя, когато важни храмове и представителни сгради са били изобразявани върху монети. Николай Овчаров и Ангел Конаклиев показаха и други интересни находки от разкопките, сред които са бронзови фигури на лъв и птица, кацнала върху капачето на метална кана. Уникално е миниатюрното изображение на кукуригащ петел от кост, категорични са учените. Любопитно е, че емблемата на прочутия търговищки панаир също е кукуригащ петел. Разкопките на Мисионис се осъществяват със средства, осигурени от община Търговище, държавата и местни бизнесмени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай