Откриват ZONA CULTURA Fest в Деня на Европа

Откриват ZONA CULTURA Fest в Деня на Европа | StandartNews.com

София. Фестивалът за съвременна култура и изкуство ZONA CULTURA fest ще бъде открит в 11:00 часа днес, в UnderGara. Това съобщиха от Столична община (СО).

UnderGara не е някое заведение или зала в столицата, а проект, чрез който подгаровият площад при Централна ЖП гара ще се преобрази напълно. Той ще стане колоритен творчески център, който ще даде тласък на изобретателността на гражданите. Създаването на една общност подпомогне развитието на квартала и да увеличи привлекателността на града ни, обясняват от СО.

Началото на проекта ZONA CULTURA fest ще бъде поставено с акция по случай Деня на Европа. В тази връзка на Ротондата пред гарата ще бъдат издигнати 12 дървени платформи със звездите от знамето на Европейския съюз. Посетилите също ще могат да се включат в отбелязването на празника- като напишат своето лично послание към Европа на платформите.

Следващата част от програмата на Централна гара ще бъде „Магазин за идеи" на скулпторите Златин Орлов и Стоян Николов. Хората ще се включат в акцията като отправят запитване по конкретен проблем и получат оригинална и нестандартна идея за решаването му от отсрещната страна.

Програмата ще продължи и на други локации от картата на Zona CULTURA fest, обясняват още от Столична община.

Ето още от програмата на 9 май:

От 13 до 19:00 часа студио Атмосфер (Фабрика за градско изкуство- ет.3, ул. Владайска река 204), ще бъде представена видеовизитка на екипа на студиото.

От 14:00 до 16:00 часа отново във Фабрика за градско изкуство, ет. 5, Театър на огъня и сенките- FIRETER ще направят уъркшоп за ходене на кокили и жонглиране.

От 19:00 в Хладилен завод – вътрешна част, на ул. Индустриална 11, ще се открие изложбата на Софийска фотографска школа - Съвременна концептуална фотография. Тя ще продължи до 16 май. Участници: Владимир Спасов, Георги Ставрев, Гергана Матеева, Диана Павлова, Златка Димитрова, Ивайло Стоянов, Йоана Петрова, Кеворк Ванлян, Любомир Игнатов, Мирослав Маринов, Никола Михов, Николай Пандърски, Полина Митева, Стефан Димитров, Тодор Василев, Art Music Performance с Кеворк Ванлян, Мадлена Георгиева, Тодор Василев и Ивайло Стоянов.

Припомняме, че Zona cultura fest има за цел да покаже най-доброто от съвременната култура и изкуство в България чрез разнообразни художествени и образователни събития в следните пространства: Under Gara (Ротондата на Централна гара София), Communication room (ул. Константин Стоилов №2), Фабриката за градско изкуство ( Ул. Владайска река 204 при стокови базари „Зимница"), Хладилния завод- вътрешна част ( ул. Индустриална 11).

Много дебати, изложби, театрални спектакли, концерти, кинопрожекции и други пърформанси ще бъдат част от програмата и така ще превърнат различни части на столицата в престижна локация за световните, регионални и национални творци и културни оператори.

Събитието е организирано от фондация „София диша", съвместно със Столична община, в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019 г.

Цялата програма на фестивала може да намерите ТУК. Събитието има и карта, по която всеки може да се ориентира. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай