Откриха Тошко жив и здрав на Витоша (ОБЗОР)

Откриха Тошко жив и здрав на Витоша (ОБЗОР) | StandartNews.com

Младежът се крил три дни под гъст храст на заслона Дивия бик

Планинските спасители намериха 21-годишния Тодор Тумбев, който се изгуби преди 4 дни в района на Черни връх на Витоша. Младият мъж е открит по обед днес в много добро физическо състояние.

След като се е изгубил по време на отбелязването на деня на туризма, младежът се е спуснал в подножието на Черни връх и се е скрил под растителността на гъст храст. Там е прекарал близо 74 часа, преди да бъде открит от спасителите. Намерен е от единия от трите екипа, който в ранни зори тръгна четвърти ден да го издирва по южните склонове на планината при заслона Дивия бик, научи "Стандарт". Екипът минал през местността три дни по-рано с АТВ-та, но шумът на машините изплашил младежа и той не се показал. След повторното му търсене там спасителите тръгнали пеша и взели с тях вуйчото Асен. Така скоро Тодор ги разпознал, че идват, за да го избавят, и сам им се показал. Родителите му бяха на седмото небе от щастие, че синът им е намерен жив и здрав. Вуйчо му, който от първия ден търси племенника си заедно с планинските спасители, каза, че Тошко се е скрил и не е мърдал изобщо от храстите. Момчето му разказало, че не е било гладно и жадно, но още щом го качили в колата, изпило две бутилки от по 2,5 л вода. Според спасителите до някаква степен и заболяването му от аутизъм е спомогнало, тъй като Тодор се е изплашил и е предпочел да остане защитен под храста, а не да тръгне да прави рискови преходи в непознатата планина.

Младежът дори не се отчаял и е вярвал, че ще бъде намерен от близките си. Момчето е под лекарско наблюдение и ще му бъдат направени пълни изследвания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай