Опитен граничар бди на браздата

Опитен граничар бди на браздата | StandartNews.com

За Милен Пенев службата е повече от професия

"Нито крачка назад, зад нас е България"! Този граничарски лозунг е актуален с пълна сила за новия шеф на Гранична полиция Милен Пенев. 42-годишният мъж буквално е израснал на границата. За Пенев няма и едно непознато кътче и необходена местност край браздата. Роденият през август 1972 година във Видин български граничар още от ранна възраст мечтае да пази пределите на България.

Другата му страст е футболЪТ, твърдят негови познати. Още като войник в началото на 90-те се ориентира професионално към границата. През 1995 г. завършва висшето си образование във ВВОВУ "Васил Левски" във Велико Търново по специалността "Гранични войски" с гражданска специалност "Двигатели с вътрешно горене". Веднага след завършването си е назначен на държавна служба в тогавашните Гранични войски. Заема различни длъжности във Втори граничен отряд в Драгоман. След преструктурирането на Гранични войски в Гранична полиция остава на служба, като междувременно завършва и множество курсове за професионална подготовка. Пенев е изкарал осемседмичен курс на обучение в Международната академия за правоприлагане (ILEA) в Будапеща, Унгария. За високи професионални резултати многократно е награждаван. Със заповед на министъра на вътрешните работи от 5 август 2014 г. е назначен на длъжността заместник-директор на ГДГП, той е и директор на дирекция "Граничен контрол".

От началото на тази година оглави Гранична полиция. При назначаването му министърът на вътрешните работи Веселин Вучков обясни, че Пенев е човек от кариерата и целият му професионален стаж е минал на границата. Министърът обясни назначението с думите: "Пенев винаги беше с мен на границата, с целия екип, когато на няколко пъти се наложи да посещавам участъка в Елхово, така че имаме добри впечатления и аз като политически ръководител, и главният секретар мислим, че необходимата приемственост ще бъде гарантирана".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай