ОБЗОР: Василев и Искров се замерят с писма

ОБЗОР: Василев и Искров се замерят с писма | StandartNews.com

Банкерът обвинява БНБ, че нарочно не е защитила трезора му

От КТБ и "Виктория" не е постъпвало искане за ликвидна помощ, отговори гуверньорът

В челен сблъсък влязоха банкерът Цветан Василев и гуверньорът на БНБ Иван Искров. В писмо до медиите ръкавицата първи хвърли обвиняемият собственик на КТБ, който в момента е в Сърбия. Той обяви, че е жертва на три мита: че е откраднал парите и е избягал, че се крие и че банката му е пирамида.

Според Василев "срещу КТБ е организиран погром с участието на държавни институции и техни представители под умилителния поглед на БНБ и на тогавашното правителство". Банкерът, на когото в Белград му бе наложена мярка "подписка", твърди, че разполага с "неопровержими доказателства за манипулиране и изнудване на клиенти с цел изтегляне на техните средства, създаване на изкуствена паника, координирано изтегляне на средства на държавни фирми и други подобни".

Василев определи твърденията за изнесени чували с пари от трезора като "нескопосана история, съчинена на една улица с име на латиноамериканска столица". "За мое учудване тази нелепост бе преповторена дори от Иван Искров още по-абсурдно - оформена като сигнал до прокуратурата", пише още Василев. Той твърди още, че в КТБ по различни сметки на фирми, пряко и непряко приписвани на него, са останали над 220 млн. евро. Това обаче нарочно било скрито от вниманието на всички.
Според Василев БНБ и властта са реагирали спрямо КТБ съвсем различно спрямо случая с друга банка в критично състояние. "Тогава центърът за управление на държавата веднага включи защитните механизми и положението бе овладяно. На КТБ обаче подобно решение бе отказано", пише още Василев.

Искров контрира, че БНБ е действала според закона и с "равнопоставено отношение към всяка една от банките". От КТБ и "Виктория" пък не е постъпвало искане за ликвидна помощ. "Не бих си позволил като управител на БНБ да коментирам обидни, емоционални и неотговарящи на истината квалификации, които работят срещу доверието в институциите и органите на правовата държава", заявява още Искров. Според него твърдението за изнесени чували изобщо не е присъствало в изявлението на УС на БНБ от 11.07.2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай