Не искат острова на родния Брансън

Не искат острова на родния Брансън | StandartNews.com

Бизнесменът няма как да дари имота в Тихия океан, не е земя, обясниха от Външно

"Новобогаташът Ицо Мокрото си купил моренце на гърба на географията и си го обзавел с плаващ остров. Единствената му грижа била как по-бързо да се отърве от съпругата си Тренда и да запраши към "рая" с любовницата си Филчето. Ицо натрупал толкова много пари, че решил да си купи стар крайцер и да го превърне в скътано местенце за живеене. Базирал го до крайбрежието на Нова Зеландия, далеч от ръката на родните служби. И накрай света обаче възмездието го застигнало - като експлозия" - това е сюжетът на комедията "Плаващ остров в частно море" на драматурга Панчо Панчев - Дядо Пънч. Без алюзии с пиесата, оказва се, и в днешно време не е невъзможно да станеш собственик на плаващ остров. И то - съвсем легално. Така българският бизнесмен с инициали В. Б. е вписал в активите на офшорната си фирма "Ван Меппел Инк.", регистрирана в Панама, плаващ остров в Тихия океан. Той е образуван след изригване на вулкана Моновай преди 2 г., като при бързото охлаждане на лавата се е образувал огромен блок от пемза. И сега се носи насред Тихия океан, на 1000 км от новозеландския бряг. И мистериозният бизнесмен иска да развее трибагреникът на него.

Кой е българският Ричард Брансън, скрит зад инициалите В.Б.? Това е най-горещият въпрос след новината, че бизнесменът е предложил с писмо до президента островът да стане част от територията на България. По-наблюдателните веднага разчетоха зад "В.Б." името на един от най-богатите нашенци - бизнесменът и меценат Васил Божков. "Стандарт" потърси личния му пиар Борислав Петров с въпрос - дали пък парчето земя,

голямо колкото Белгия

(30 000 кв.км) не е негово. "Островът не е наш. Много бихме искали да разберем кой е българският Ричард Брансън", лаконичен бе Петров.

Засега се знае, че мистериозният бизнесмен е организрал експедиция и поставил вимпел на фирмата си "Ван Меппел Инк." на острова. А на 1 юли 2014 г. пратил предложение до премиера той да стане част от територията на България. Документът е изпратено в дирекция "Правна" в МВнР, уточниха пред "Стандарт" от ведомството. На 16 септември бизнесменът пратил второ писмо, този път - до президента, отново с копие до МВнР. Този път ведомството отговoрило, позовавайки се на чл. 121 "Режим на островите", ал. 1 от Конвенцията на ООН за морско право. Според текста, "остров" е естествено образувано пространство от суша, заобиколено с вода, което се намира над нейното равнище или прилив". Така че въпросните 30 000 кв. км край Нова Зеландия

всъщност са изкуствен плаващ обект

движимо имущество, което е частна собственост, поясняват от Външно. И тъй като изстиналата лава не е земя, не можело да бъде обявена за част от територията на България, уточняват от МВнР.

ЛУКС

145 млн. паунда за плаващ оазис

Докато България се отказва от оазис насред Тихия океан, други плащат стотици милиони за лукс и уединение насред морската шир. През лятото в интернет се появи информацията, че дизайнерът Микеле Пуцоланте е автор на дързък проект за плаващ остров, който се захранва само със слънчева енергия. Предимството му било, че няма да зависи от процесите на глобалното затопляне и повишаването на водното равнище. Освен че е безспорно екологичен, плаващият остров ще е и един от най-луксозните оазиси в Индийския океан. Ще разполага с джакузи, изискани стаи за почивка, както и подводна стая за наблюдение на морското дъно. Идеята за проекта е толкова удивителна, че Малдивите вече преговаряли с Пуцоланте за подробностите около реализирането му. Цената на плаващия остров ще е около 145 млн. паунда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай