Националисти се опълчиха на феновете на "София Прайд"

Националисти се опълчиха на феновете на "София Прайд" | StandartNews.com

Привърженици на гейпрайда в София и националисти се спречкаха в диспут преди събитието в предаване по Канал 3.

"Прайдът е по-скоро протестно шествие в България. За съжаление той не е толкова празнична проява, колкото ни се иска да бъде. Парадът се случва за да повиши информираността на обществото, че хора лесбийки, гей мъже, бисексуални съществуват и те живеят в България", каза Моника Писанкънева, която е организатор на гей парада "София Прайд". "Ние сме данъкоплатци, ние сме като всички останали и по отношение на спазване на закона и е редно да имаме същите права, включително да имаме правата да бъдат признати нашите семейства, да имаме правото на унаследяване, правото на брак, правото на втори родител върху децата и т.н", каза още тя.

На така обаче мисли Неделчо Христосков от Национална съпротива. Той заедно със свои съмишленици е убеден, че този път в София гей парад няма да има.

"Убедеността идва от това, че сме запланували тази дата за едно наше мероприятие по надслов "Да изчистим София и България от боклука". Идеята е да почистим паметниците и градинките от боклуците, защото Борисовата градина не е само Паметника на Съветската армия", сподели Христосков.

"Ние даваме шанс на хомосексуални, които се чувстват потиснати, крият се, да бъдат открити поне този ден в годината. Да излязат на улицата и да почувстват подкрепата на други хора от общността. Даваме шанс и на много други уязвими групи в обществото да дойдат и да бъдат заедно с нас в шествието. Гордеем се, че сме смели и че работим за правата за групи, които са все още в неравностойно положение в България", смята обаче Моника Писанкънева, която обясни, че е разбрала за съвпадащите дати на Прайда и почистването на националистите от техни изявления.

"Разбрахме, че една от главните им цели е била да попречат на провеждането на "София Прайд" , след това проведохме среща и с общината и с СДВР. Паметникът на Съветската армия вече е традиционно място за провеждане на София Прайд и бяхме обявили в социалните мрежи тази дата и потенциалните участници знаят за това място, затова няма да променяме датата и мястото. Ще настояваме да запазим този пункт", категорична бе тя.

Христосков пък заяви, че са запазили датата още януари месец. "По закон няма право да се организират две мероприятия на едно и също място и на една дата. Те искат да запазят същия час, което е парадокс. Това са хора, които са мърлячи! Ние ще чистим, те ще цапат!", каза той, но отрече да има нещо против хомосексуалистите, но има против демонстрацията на нарцистични щения у хората. "Не мисля, че е нормално да се парадира със сексуалността", категоричен е той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай