На живо: Стартира тридневна блокада на парламента

Инициативата е "работен ден на открито"

На живо: Стартира тридневна блокада на парламента | StandartNews.com

София. Протестиращите днес изпълниха заканата си да стартират инициативата "работен ден на открито", паралелно с флашмоба "На кафе пред парламента". Новият вид протест ще продължи три дни. Ще бъдат предоставени бюра и столове, на които хората ще могат да се разположат с лаптопите си и да проведат пълноценно работния си ден, докато протестират.

Планът включва доставка на ток за мобилните устройства, както и включване на общодостъпен wi-fi. Планира се инициативата да започне в 9 сутринта и да продължи до 17 ч, като така гражданите едновременно хем ще работят, хем ще протестират.

За четвъртък пък е обявен едночасов мълчалив протест насочен срещу всички "народни избраници" и така "нека всички да изразим омерзението си пред Народното събрание с мълчание и точно в 09:30 да го завършим с мощно освиркване. Заповядайте всички, нека мълчим 1 час, нека злокобното ни мълчание да кънти дълго в главите им", гласи поканата за събитието във "Фейсбук".

"Имаме разрешение за палатков лагер - носете си палатки, шалтета, спални чували, китари и ударни инструменти. Оставаме да спим на жълтите павета", пише в страницата на събитието.

В петък, хората заградили Народното събрание ще се слеят с тези, дошли за традиционното кафе.
"При подаден сигнал започваме да ходим срещу часовниковата стрелка (предимно по тротоарите): пл. Народно събрание - кръстовището на СУ - паметника Левски - ул. Московска - ул. Г. С. Раковски - Военен клуб - НС и после пак. Все повече и повече хора ще се събираме докато заградим НС. Няма да позволим на депутатите да излязат от НС до ясен ангажимент за оставка.

Протестиращите си поставиха също за цел шествията да не стигат до „Цариградско шосе", а последната им спирка да е Народното събрание. Те планират да минават много бавно по пешеходните пътеки с цел да предизвикат задръстване и народните представители да не могат да стигнат до работните си места.

Във вторник, 26-ия ден на протестите, лошото време на изплаши демонстраните и десетки хора отново се събраха пред Народното събрание да изкажат своите искания.

И днес ще следим събитията в столицата и страната като ще обновяваме статията. Следете ни и на страницата ни във Фейсбук.

11:00- МВР потвърди информацията, че ще публикува снимки на протестиращите, за да не се спекулира с броя им. 

10:20- Актьорът Христо Мутафчиев дойде с колата си, от която звучи рок музика. Мутафчиев паркира за кратко автомобила си встрани от Паметника на Цар Освободител.

09:30- Бройката на протестиращите пред Народното събрание нараства с всяка минута. Хиляди хора са се събрали на площад "Независимост", скандирайки "Оставка". Екипи на органите за обществен ред "Антиконфликт"  също са сред демонстрантите.

08:50- Голяма част от протестиращите се преместиха от централния вход на парламента към служебния вход до градинката между Народното събрание и университета. Както всеки ден от там влизат за работа народните представители, които при пристигането си бяха обстрелвани с домати

 08:30-Шествието в столицата вече блокира движението пред сградата на Народното събрание. Полицията отклонява движението по бул. „Цар Осводобител". Пред сградата на парлемента има издигнат трансперант с надпис „БЕЗработен ден на открито". В района на протеста има засилено полицейско присъствие.

08:15- Малцина души са се събрали пред Народното събрание до този момент. Пред сградата обаче вече са поставени работни бюра, осигурени за началото на инициативата "Работен ден на открито"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай