21:35 ч.

01.04.13

2 мин.

1954

0

0

Молят крадци да върнат св. Симеон

от Бояна Ангелова |

Молят крадци да върнат св. Симеон

Бог ще им прати болести и лудост до девето коляно, кръстят се бабите


Проклятие до девето коляно ще застигне апашите, които задигнаха три икони и 15 лв. милостиня от храма в бургаското село Черни връх. От неделя местните са в потрес, че наглата кражба по време на Великия пост може да отприщи Божия гняв. Сред трите целувателни икони, които изчезнаха от църквата, е и ликът на свети Симеон Стълпник.


Храмовата икона е изключителна рядкост, защото само на още две места в България има църква и параклис на този светец. Защо храмът в селото е наречено на св. Симеон никой в община Камено вече не помни. Според клисарките такава била волята на най-големия дарител през далечната 1939 г., когато е вдигнат Божият дом.


Родово проклятие грози всеки, който дръзне да посегне на икона, да разруши църква или да погуби свещеник, шушукат в Черни връх. Ако не се намери кой да изчисти греха, поколения наред имат здравословни или психични проблеми, коментират бабите в бургаското село. Свещеници пък обясняват, че най-голямо е наказанието, ако посегнеш на свети мощи.


 


Все едно си слагаш живи въглени в джоба


 


обясняват попове. "Сигурно този, който е откраднал и частицата от Йоан Кръстител, добро не е видял оттогава", убедени са божиите служители.


Според кмета Христо Станков най-вероятно местни хора са посегнали на иконите. Полицията не изключи крадците да са и роми, които ще се опитат да пласират реликвите на черния пазар. Все още обаче няма задържани за наглата кражба. В края на миналата година полицията в Бургас залови група от четирима поморийци, които бяха ударили 14 от храмовете в общината. Крадците обираха основно кутиите с дарените от миряните левчета.


"Счупено е стъклото от северната страна и е проникнато вътре. Високо е и явно са били двама, единият е помогнал на другия", опитва се да разплете кражбата в Черни връх кметът Станков. Възрастните хора, които поддържат църквата, отначало са видели, че липсват само парите - 15 лв. от продадените свещи. Едва след това установили, че ги няма иконите и тръгнали да събуждат кмета в неделя сутринта. "Тъжно е за душата на този, който е посегнал на иконите. Каквато и облага да получи от кражбата, насреща


 


стократно ще бъде възмездието


 


коментират жителите на Черни връх. Затова се надяват апашите да се покаят и да върнат иконите. "Бог е милостив и ще прости", кръстят се бабите от селото. 


Местните са доволни, че църквата в Черни връх винаги е отворена в неделя. Рядко обаче има служби, защото липсват допълнително свещеници. "Кръщенета почти няма, по-често ни викат за погребение", разказва отец Емилиян, в чийто задължения е и грижата за миряните от Черни връх.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент