Молят крадци да върнат св. Симеон

Бог ще им прати болести и лудост до девето коляно, кръстят се бабите

Молят крадци да върнат св. Симеон | StandartNews.com

Проклятие до девето коляно ще застигне апашите, които задигнаха три икони и 15 лв. милостиня от храма в бургаското село Черни връх. От неделя местните са в потрес, че наглата кражба по време на Великия пост може да отприщи Божия гняв. Сред трите целувателни икони, които изчезнаха от църквата, е и ликът на свети Симеон Стълпник.

Храмовата икона е изключителна рядкост, защото само на още две места в България има църква и параклис на този светец. Защо храмът в селото е наречено на св. Симеон никой в община Камено вече не помни. Според клисарките такава била волята на най-големия дарител през далечната 1939 г., когато е вдигнат Божият дом.

Родово проклятие грози всеки, който дръзне да посегне на икона, да разруши църква или да погуби свещеник, шушукат в Черни връх. Ако не се намери кой да изчисти греха, поколения наред имат здравословни или психични проблеми, коментират бабите в бургаското село. Свещеници пък обясняват, че най-голямо е наказанието, ако посегнеш на свети мощи.

 

Все едно си слагаш живи въглени в джоба

 

обясняват попове. "Сигурно този, който е откраднал и частицата от Йоан Кръстител, добро не е видял оттогава", убедени са божиите служители.

Според кмета Христо Станков най-вероятно местни хора са посегнали на иконите. Полицията не изключи крадците да са и роми, които ще се опитат да пласират реликвите на черния пазар. Все още обаче няма задържани за наглата кражба. В края на миналата година полицията в Бургас залови група от четирима поморийци, които бяха ударили 14 от храмовете в общината. Крадците обираха основно кутиите с дарените от миряните левчета.

"Счупено е стъклото от северната страна и е проникнато вътре. Високо е и явно са били двама, единият е помогнал на другия", опитва се да разплете кражбата в Черни връх кметът Станков. Възрастните хора, които поддържат църквата, отначало са видели, че липсват само парите - 15 лв. от продадените свещи. Едва след това установили, че ги няма иконите и тръгнали да събуждат кмета в неделя сутринта. "Тъжно е за душата на този, който е посегнал на иконите. Каквато и облага да получи от кражбата, насреща

 

стократно ще бъде възмездието

 

коментират жителите на Черни връх. Затова се надяват апашите да се покаят и да върнат иконите. "Бог е милостив и ще прости", кръстят се бабите от селото. 

Местните са доволни, че църквата в Черни връх винаги е отворена в неделя. Рядко обаче има служби, защото липсват допълнително свещеници. "Кръщенета почти няма, по-често ни викат за погребение", разказва отец Емилиян, в чийто задължения е и грижата за миряните от Черни връх.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай