Моделът КТБ - финансова пирамида

Моделът КТБ - финансова пирамида | StandartNews.com

Петър Игнатиев, финансов анализатор

Проектното финансиране, каквато е всъщност дейността на SPV компаниите, е на практика високо рискова дейност, която търговските банки прилагат в ограничени размери. Според одита, който беше направен на КТБ, а и г-н Василев, доколкото ми е известно, го потвърждава в последното си изявление, поне 3,1 млрд. лв. са отпуснати от банката по тази рискова форма на кредитиране. Което е неприемливо, рискът е твърде висок при такава голяма сума.

Този анализ е по официалните данни, оповестени за КТБ, които и г-н Василев потвърждава в интервюто си. Освен това по-голямата част от тези SPV фирми са създадени с участието на самия Василев и близки до него фирми. Това само по себе си е направо нарушение на закона за кредитните институции. Там има лимит на големите кредити – да не са повече от 25% от капитала и никоя банка не може да отпусне повече, иначе попада под ударите на закона. А Цветан Василев очевидно е надвишил този лимит – пряко или косвено. Така че само като се придържаме към тези данни, оповестени в публичното пространство, е ясно, че имаме лош бизнес модел, който очевидно е причинил загубите на банката. БНБ вече е депозирала съответните документи, прокуратурата е поела разследването, нека си каже думата.

Беше доказано, че Василев е емитирал срочен дълг, който след това е изкупен от близка до него фирма, което е забранено от закона. БНБ предаде тези доказателства на прокуратурата. Според мен, имайки предвид високите лихви по събираните депозити години наред и тази рискова форма на проектно финансиране, вече става въпрос за финансова пирамида.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай