Младите шампиони съживиха българския дух (ОБЗОР)

Младите шампиони съживиха българския дух (ОБЗОР) | StandartNews.com

Олимпийски легенди наградиха своите наследници в церемонията на "Стандарт"

Алберт Попов пребори кошмара от катастрофата, а Симона Пейчева плака вместо Тити

За втора поредна година "Стандарт" организира кампания - "Спортните чудеса на България". Този път тя бе посветена на младите таланти в спорта, които бяха разделени в две възрастови групи - до 23 г. и до 14 години. Над 500 000 души дадоха гласи си за над 100 шампиони на сайта bgchudesa.com. Така в крайна сметка бяха отличени 10 батковци и каки, както и 6 талантливи момчета и момичета при по-малките.

Бъдете българи! Това беше пожеланието, което получаваха най-често участниците във финалната церемония на "Спортните чудеса на България:Младите шампиони". Кампанията на "Стандарт" завърши в петък вечер и бе предавана на живо по БНТ HD.

СНИМКИ - ТУК!

"Побеждавайте и бъдете патриоти", даде тон за урока по родолюбие главният редактор на любимия вестник Славка Бозукова. "В тези времена на отстъпници вие сте най-големите родолюбци", обяви в емоционална реч Константин Папазов. Той даде за пример изгряващата ни баскетболна звезда Александър Везенков. Талантът отказа да трупа слава с екипа на Гърция, където е отрасъл, за да се бори със зъби и нокти с националната фланелка. Послание да пазят българското и да показват родния дух на победители младите шампиони получиха и от останалите, които им връчиха наградите на престижната церемония, в която блестящо се справи екипът на БНТ.

Шестима от най-големите ни таланти до 14 години и още десет до 23 години получиха грамоти, таблети и чекове за екипировка "Асикс".

Спортният министър Красен Кралев и олимпийската шампионка в тройния скок Тереза Маринова дадоха своите прогнози за всички отличени таланти.

Първа бе наградена невръстната скиорка Бояна Радева - при това от знаменития си дядо - двукратния олимпийски първенец Боян Радев. Още един двоен олимпийски победител - Николай Бухалов, бе сред награждаващите. "През миналата година показахте историята, защото без нея не може. Хората трябва да знаят какво е правено през годините. Сега обаче трябва да се открият още нови и талантливи шампиони. Има ги. Бъдете сигурни", отсече героят от игрите в Барселона.

"Трябва да почетем всички тези деца, които защитават името на България", каза "синята" легенда Георги Иванов-Гонзо.
"По принцип плаче Тити Папазов, но този път ще го направя аз. Не мога да се въздържа при наличието на толкова млади талантливи хора", заяви грацията Симона Пейчева.

На сцената се качиха, за да дадат награди още генсекът на олимпийския ни комитет Белчо Горанов, вратарят на ЦСКА и участник на Евро 2004 Стоян Колев, плувецът и ексминистър Петър Стойчев, шефът на родния бокс Красимир Инински и Живко Вангелов от спортния тотализатор.

"Столична община има плановете да разкрие нова програма за елитния младежки спорт, ще насърчаваме младите хора в тази насока. До мен са едни прекрасни млади таланти, които ни радват и изпълват сърцата ни с щастие", заяви пък столичният зам.-кмет Тодор Чобанов.

Щафетата с наградите продължиха Илона Станева (директор маркетинг и реклама на ПИБ), Мария Масларова (изп. директор на Лев Инс) и Гергана Илиева (мениджър на търговска верига "Зора").

Един от най-трогващите моменти бе влизането на Алберт Попов. Надеждата ни в ските превъзмогна шока от катастрофата в Алпите, за да бъде заедно с останалите млади шампиони. Попов заслужено бе подкрепен с овации. "Искам да благодаря на всички за цялата подкрепа, че сте тук днес. Искам да кажа на всички, че се пооправям, гледам напред и не искам да се връщам назад", каза от своя страна Алберт Попов и благодари за наградата, която му бе връчена от главния редактор на "Стандарт" Славка Бозукова.

"Имаме огромен потенциал и българите трябва да го знаят. Давайки им заслуженото и уважението, поемаме отговорност да ги подкрепяме и утре трябва да дадем отчет какво сме направили за тях. Аз се моля на Господ да пази нашите деца, нашите спортисти", каза на финала министър Кралев.

Грациите в Рио с ас на гъдулката

Български ас на гъдулката ще помогне на ансамбъла да вземе медал на олимпиадата в Рио догодина. Става въпрос за Георги Андреев. Грациите ще играят едно от двете нови съчетания на музиката на известния ни композитор, диригент и виртуоз на народния инструмент. "Подготовката върви нормално. В залата всичко е спокойно. Няма излишно напрежение. Вече двете нови съчетания са измислени като композиция. На Георги Андреев ще е едната от песните. Но ще я запазим в тайна за момента", заявиха Хриси Тодорова, Цвети Найденова и Цвети Стоянова, които също получиха приз от "Стандарт". "Хареса ни церемонията. Благодарни сме за номинацията и наградите. Горди сме. Това е много хубаво за българските спортисти. Щастливи сме, че имаме тази награда. Дано и догодина ни номинирате", добавиха грациите.

Внучката е моето най-хубаво творение

обяви легендата Боян Радев след церемонията. Първият двукратен олимпийски шампион връчи приза на наследничката си - Бояна. Тя е сред най-талантливите ни скиорки. "Много хубава церемония. Приятна за окото. Не прекалено натруфена", обяви още Радев. "Надявам се в бъдеще ски спортът да има по-голяма подкрепа. Няма да е лошо държавата да затегне контрола върху тези, които преподават. Взимат парите на децата, а не им дават нищо. Мръзнат по няколко часа и им хвърлят по един сандвич, който не става. А спортистите имат нужда от здрава подсилка", добави Радев. "Аз знам какво им е нужно на младите. И аз съм минал по този път. На 18 години взех сребро от световно, а на 22 вече станах олимпийски шампион", завърши легендарният ни борец.

Красен Кралев: Виждам герои от две олимпиади

Моля се Господ да пази нашите деца и спортисти, защото тук виждам медалисти от Рио и Токио. Имат потенциал, обяви министърът на спорта Красен Кралев за отличените състезатели в залата. Той даде и оценки на някои от тях.

Бъдете добрият пример
Славка Бозукова, главен редактор на "Стандарт"

Щастлива и горда съм сред толкова много спортни таланти и легенди. Спортът е допингът на нацията и успехите на шампионите ни карат не само да се радваме, но и обединяват българите по един неповторим начин. "Стандарт" посвети тази година кампанията "Спортните чудеса на България" на младите ни таланти. Искаме да им покажем уважение и да им дадем кураж. Още повече че те са добрият пример за своите връстници. Спортът е най-силното лекарство срещу насилието, дрогата и алкохола, които убиват децата ни. Затова искам да пожелая на всички отличени таланти да спечелят много титли, да се прославят, но и да не забравят, че са българи.

Да се превърнеш в любимец на нацията е по-трудно, отколкото да извоюваш една толкова чакана победа. Вярвайте в България и останете българи!

Божидар Краев

Един от лидерите на "Левски", дано стане такъв и в един възроден национален отбор. Играе еднакво добре и с двата крака. Бърз е.

Александър Везенков

Ние, българите, сме много чувствителни на тема национален отбор, патриотизъм. Везенков доказа, че освен завършен състезател той е и един истински българин. Трябва да му се поклоним.

Боксьорите

За Венелина мога да кажа, че тя е причината заедно със спортисти като световната шампионка Станимира Петрова България да има бъдеще в световния женски бокс. Те са пионерите и проправят един път, който съм сигурен, че ще бъде успешен. С каквото може ще помагаме. Даниел Асенов е голям българин. Винаги усмихнат, винаги влиза в боя със сърце. Въпреки че е на 18 години, успя да стане европейски шампион. Бъди жив, здрав и концентриран.

Георги Китанов

Жоро Китанов на 17 години стана титуляр в мъжкия отбор. Дълги години от моя живот минаха в "Черно море" и заради такива като него съм горд и не съжалявам за нито една секунда.

Адриан Андреев

Изключително скромно момче. Много мотивиран, дисциплиниран и концентриран. Той има всички качества да стане перфектният шампион. Аз искрено вярвам, че той ще бъде една от големите звезди на световния тенис. .

Андрей Йорданов

Най-точния пример защо ЦСКА трябва да го има. Преди три години е дошъл от Кюстендил. Съвсем сам. Не се оплаква от нищо. Работи много здраво и се труди. Пожелавам му да избегне един от недостатъците на българските футболисти и да обръща внимание на физическата подготовка, защото това е необходимо, за да играе в някой от големите грандове в Европа.

Теодора Цанева

Ярък пример за възхода на бойните спортове. Виждаме колко малки деца са запалени по тях. Тя се състезава още от 4-годишна. Сега е на 9. Участвала е в над 20 турнира. Печелила е медали и в ката, и в кумите. Знам, че чакаш да станеш на 14, за да участваш на световни и европейски първенства. Сигурен съм, че ще станеш шампионка.

Отличниците

Победители до 14 години

Бояна Радева, ски

Василики Кадоглу, плуване

Теодора Цанева, карате

Андрей Йорданов, футбол

Адриан Андреев, тенис

Специална награда

Тулчан Хамид, карате

Победители до 23 години

Алберт Попов, ски

Християна Тодорова, Цветелина Стоянова и Цветелина Найденова, художествена гимнастика

Александър Везенков, баскетбол

Божидар Краев, футбол

Венелина Поптолева, бокс

Даниел Асенов, бокс

Георги Китанов, футбол

Красимир Георгиев, волейбол

Лиляна Георгиева, лека атлетика

Явор Пешлеевски, модерен петобой

Миски събраха очите на гостите

Момичетата от "Мис Национален Отбор" - Радост Тодорова, Симона Димитрова и Ваня Запрянова, събраха очите на всички гости в хотел "Арена ди Сердика". Красавиците бяха асистентки на церемонията и допринесоха тя да стане още по-бляскава. Тяхното присъствие предизвика и много усмивки сред участниците в церемонията. Най-много им се зарадва Тити Папазов. Баскетболният спец не пропусна да се снима и с трите.

Освен това чаровните Радост, Симона и Ваня връчиха на всички млади таланти ваучери за стоките в магазини ASICS.
Вестник "Стандарт" благодари на трите красавици за всеотдайността и професионалното отношение. Освен това пожелаваме успех на Радост Тодорова, която заминава за САЩ. Там тя ще представи България на големия конкурс "Мис Вселена" в следващите три седмици.

Подкрепата

За да е успешна една кампания, тя има нужда и от подкрепа. "Стандарт" е благодарен, че успя да намери верни приятели, които го съпътстваха от началото до финалната церемония, която се състоя в петък. Неин домакин бе хотел "Арена ди Сердика". Генерален спонсор на кампанията бе Fibank, подкрепен от "ЛевИнс", "Балдаран", Български спортен тотализатор. Фирма "Зора" награди отличилите се с таблети, а АSICS с ваучери за спортна екипировка в магазините си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай