Митрополити и депутати носят Благодатния огън

Йордан Цонев от ДПС и Здравко Димитров от ГЕРБ ще летят до Божи гроб

Митрополити и депутати носят Благодатния огън | StandartNews.com

София. Двама митрополити - Николай Пловдивски и Йоан Варненски, и депутатите Йордан Цонев от ДПС и Здравко Димитров от ГЕРБ ще донесат тази година Благодатния огън от Божи гроб. Рано сутринта на Велика събота те ще излетят с чартър от София за Ерусалим и ще кацнат около 18,30 ч на летище Крумово край Пловдив.

Делегацията е от 11 души и по решение на Св. синод я води дядо Николай. Освен политиците, в нея ще са и бизнесмените спонсори на полета, единият от които е Иван Михайлов от Пловдив. От Божи гроб до България огънят се съхранява във фенери, които се пазят на специално място в самолета. Всички духовници от цялата страна могат да присъстват на тържественото посрещане, да запалят своите фенери и да занесат огъня до епархиите си.

"Много се вълнувам. За първи път ще присъствам на слизането на огъня", сподели пред "Стандарт" Цонев, който има и богословско образование. Той вече е бил два пъти на Божи гроб, но не и за знаменателното събитие. Последната му визита е била на 4, 5 и 6 април тази година, когато завел децата и снаха си.

Здравко Димитров, който е депутат от Пловдив, а преди това беше губернатор под тепетата, ще присъства на слизането на огъня за трета поредна година. Той ще донесе осветени дървени кръстчета и свещички за колегите си в парламента. Ще им ги раздаде на 29 април, когато е първото заседание след великденската ваканция.

От Пловдив Благодатният огън ще пристигне в Синодалния параклис в София между 20,30 и 21,00 ч на 19 април, откъдето ще бъде разпространен из столичните храмове. Малко преди полунощ ще бъде предаден на патриарх Неофит за богослужението в "Св. Александър Невски", което традиционно се предава пряко по БНТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай