Комисия описва военните ни паметници в Македония

Комисия описва военните ни паметници в Македония | StandartNews.com

Първа стъпка към възстановяването на българските военни паметници и гробища в Македония. Министърът на отбраната Ангел Найденов съобщи днес, че вече е получил съгласие от македонския си колега д-р Зоран Йолевски за създаването на експертна комисия с участието на представители на ведомствата от двете страни, която да направи оглед на всички паметници и гробища и да ги картотекира. Експертите ще имат и задачата да подреди приоритетите за ремонта и възстановяването на паметните места.

Темата е повод за напрежение между двете страни от години. Последно България получи отказ за това само преди по-малко от два месеца. От 19-и юни т.г. обаче в Скопие има ново правителство, с което сме на път на постигнем окончателно съгласие. "Това е важна тема, особено на фона на отбелязването на 100-годишнината от Първата световна война", коментира след двустранната среща министър Найденов.

Той подчерта още, че България винаги е подкрепяла европейската и евроатлантическата интеграция на западните ни съседи. Министър Найденов допълни още, че София очаква Македония да изпълни и всички критерии и условия за членство, включително и спазването на принципа на добросъседство. "Тези принципи не включват прояви, които изопачават историческата действителност или създават настроения срещу една или срещу другата страна и искам да подчертая - антибългарски настроения по повод на различни исторически събития", каза още той и подчерта, че огромна крачка в тази посока би било подписването на Споразумението за добросъседство, което "остава като основен приоритет и предпоставка за развитие на двустранните отношения и съответно за нашата подкрепа за членство на република Македония".

Министър Найденов допълни, че двустранното сътрудничество в областта на отбраната може да бъде посочено като позитивен пример. От думите му стана ясно, че главен негов фокус е споделянето на български опит в развитието на отношенията с НАТО и ЕС. За пореден път е коментирана и възможността македонски офицери да бъдат обучавани у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай