Кметове искат да се въоръжат, МВР ги отряза

Кметове искат да се въоръжат, МВР ги отряза | StandartNews.com

Оръжие поискаха от МВР кметове от Югозапада, в случай че попаднат на извършител на престъпление, а до тях няма полицай. Не може, разбира се, отговори им МВР-шефът Валентин Радев. Той се срещна вчера с над 120 местни управници от Пиринско. Радев съобщи, че според официалната статистика у нас са регистрирани 320 000 цеви.

Задачата на местните управници е да имат добра комуникация с полицията. Да се свържат с полицаите, те на място да прилагат закона, а не кметът да извади оръжие – няма как да стане. Няма как кметският управник да е шериф", категоричен бе Радев.

Министърът се интересувал какво е нивото на битовата престъпност по места, появяват ли се полицаи, достатъчно ли са. „Имаше критики в тази посока, но общото впечатление е, че има полицаи, обикалят населените места, познават ги кметовете. На много места искат униформените да бъдат увеличени, но няма как да стане. Има интерактивна карта на цялата държава - където има повече криминален контингент, там увеличаваме бройката. В Кресна и Струмяни има само 8 полицаи. Ако тук престъпността е по-голяма, а в Кърджали и Смолян, например, е по-малка, командироваме временно униформени. Ако и това не помогне, ще увеличим щата", обясни Радев. 888 полицаи има в ОД МВР-Благоевград.

Кметовете питаха и за автомобили с висока проходимост. Радев съобщи, че в сряда пристигат японски автомобили, които ще отидат в Гранична полиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай