11:23 ч.

13.02.17

2 мин.

0

16

0

Кметът на Елин Пелин изгони семейство бежанци

от редактор |

Кметът на Елин Пелин изгони семейство бежанци

Два месеца чужденците стоят без документи, а местни жители ги гонят


Общината в Елин Пелин отказва да настани и да издаде документи на сирийско семейство с получен хуманитарен бежански статут. 


От два месеца семейство Джабер стоят без лични документи, а в града хората ги гонят. Напрежението между българите и сирийците се увеличи и се наложи полиция да се намеси и да успокои спорещите граждани, съобщи bTV.


Хората от Елин Пелин не са без хуманност, но решението им е, че не искат да бъдат настанявани бежанци, посочи кмета Ивайло Симеонов. Той е категоричен, че няма да пусне семейството.


"Те трябва да намерят друго място където да живеят. Не смятам да допусна който и да нарушава мира на моите съграждани", заяви кметът.


Акрам Наюф, представител на сирийците заяви, че с този отказ се нарушават международните конвенции за правата на човека и българските закони.


"Тези хора има статут, хуманитарен статут. Това е равносилно на постоянно пребиваване и са длъжни да им дадат ЕГН", каза той.


Кметът уточни, че общината не е взимала решение, а той изпълнява волята на хората.


Живеещите в общината размениха остри реплики със семейството и заявиха, че не ги притесняват те самите, а това, че след тях ще дойдат млади и здрави мъже, които са държали оръжие и знаят какво е смърт.


Сирийците са учудени от реакцията на хората и действията на институциите. Според Фахим засега няма смисъл семейството му да опитва да се премести на друго място, където може да ги очаква същото отношение.


Фатима и Фахим споделят, че са живели добре в Сирия преди войната. Преди пет години къщата им е разрушена и заедно с децата си напускат родния Халеб и тръгват към Турция. Така започва животът им на бежанци.


В опит да избягат от смъртта и агонията на войната, пътят им ги отвежда в България.


"Търсехме спокоен живот. В България знаем, че всичко е много хубаво", споделя Фахим Джабер.


Не след дълго получават и хуманитарен статут, а по закон общината е длъжна да им издаде лични документи. Вече два месеца това не се случва. Общинските съветници решават да не се регистрират чужденци на територията на Елин Пелин.


Така семейството попада в омагьосан кръг.


"В конкретния случай е изготвено и писмо до кмета на общината, че са получили такъв статут и с цел именно тяхната регистрация на мястото, което те са заявили да пребивават . Няма законова пречка да се извърши такава регистрация на територията на общината", коментира Димитър Киров от дирекция "Качество на производството за международна закрила".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 19:04 · 14.02.2017
Това семейство идват да живеят при сина си (около 30 г, сл. те са около 50 г.), защото той ги "изтегля". Ще последва "изтегляне" на семейството на брата, сестрата, братовчеда и т.н. После ще поискат молитвен дом (джамия) от общината. Държавата трябва да построи този дом. Защото е казала А. Държавата трябва да осигурява помощи. Франция е минала по този път преди 30 г. и вижте какво стана. Браво на кмета! Непонятно е как някои се натискат да бъдат "гости", когато не ги желаят. Който е прибрал парите за пришълците-"бежанци" да ги прибере у дома си!
Потребител · 04:57 · 14.02.2017
Да пускат само християни от Сирия. Те са наистина избивани от ислямистите и е по вероятно да се интегрират в България.
Потребител · 04:25 · 14.02.2017
това не е България- това е шопия. софийската простотия се насажда като национална черта. все повече хора са повлияни от софияндурщината
Потребител · 23:29 · 13.02.2017
Това са расисти,нацисти, дискриминиращи това семейство, на базата на какво са научили от телевизията и вестниците в България.Дайте им шанс да живеят и работяткато свободни граждани в Европвйска страна? И вижте дали са такива хора , преди да им лепите етикети и да ги пъдете от града.
Потребител · 19:54 · 13.02.2017
Божеее, виж си матряла ! Колко са хуманни бугарските фашистки варвари, колко са христолюбиви !Типично поведение на една гнъсна мангасарска сган.
Потребител · 16:54 · 13.02.2017
Един управник, който защитава съгражданите си, а не се кланя на властта. Борисов има палат в Банкя, защо не ги приеме? Или пък кмета на Пловдив в своя хотел?
Потребител · 23:33 · 13.02.2017
@Потребител Дай да съберем всички Българи в Дуисбург и да ги изселим в България или някъде по на изток, чули сме че Българите били много крадливи и побойници, и не им щем кражбите ,измамите и грабежите?
Читател · 14:52 · 13.02.2017
Да се заселят някъде по-наизток, дето вече си има джамии и мюсюлмани. Все някъде ще ги приемат. Има много села с празни къщи.
Потребител · 13:55 · 13.02.2017
След като са дошли от Турция - откъде накъде са бежанци? Как са влезли в България - с какви визи? Колко подкуп са дали, за да получат статут?
Потребител · 13:27 · 13.02.2017
Хем ми е жал за това семейство, хем ме тресе шубето от муджахидини.
Потребител · 14:11 · 13.02.2017
@Потребител Какво те е жал??? Ако стане война тук, няма да бягаш в някоя християнска държава, а ще бягаш към Саудитска Арабия ли? Само защото си чул че там е рай и че месната "Меркел" е поканила Българите и им предлага девици и петрол в бутилки 5 л.????? Вместо да си стоят докато свърши войната в мюсюлмански държави, тия ми идват в друго общество да ги храни
BarakBaghdadi · 13:12 · 13.02.2017
В тая държава е останало само тор...особено в Елин Пелин.
Потребител · 12:31 · 13.02.2017
айде да си ходят в Кувейт
и там е хубаво
Потребител · 12:01 · 13.02.2017
Казват че не са, показват че са.
Потребител · 11:50 · 13.02.2017
"Хората от Елин Пелин не са без хуманност" - oчевидно...
Нещастници.
Потребител · 17:09 · 13.02.2017
@Потребител ЕЙ. РЯЗАН И РАЗПРАН ТУРЧИН. БЪЛГАРИТЕ СА СТРАДАЛИ ОТ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ 500 ГОДИНИ. БЪЛГАРИТЕ ПОМНЯТ КАКВО Е РОБСТВО. И НЕКА МЕДИИТЕ НЕ ПРАВЯТ В ПРОБЛЕМ КОЙ КАКВА БОЛЕСТ ИМА. ТОВА ВЪОБЩЕ НЕ Е ВАЖНО. НАЙ- ЗАРАЗНАТА И ЛОША БОЛЕСТ КОЯТО ВКАРВАТ В БЪЛБГАРИЯ СЕ НАРИЧА ИСЛЯМ. ТОВА Е НАЛУДНИЧАВА РЕЛИГИЯ. В КОЯТО ВСИЧКО Е БОЙ С ТОЯГИ , РЯЗАНЕ НА ГЛАМИ И ДРУГИ ТАКИВА. НИЩО ОБЩО С ХРИСТИЯНСТВОТО. КАТО ИСКАТ ДА СИ РЕЖАТ КВАДРАТНИТЕ КРАТУНИ ДА СИ ГИ РЕЖАТ В СИРИЯ. НИЕ КАКВО ОБЩО ИМАМЕ С ТЯХНОТО ЖЕЛАНИЕ. ДА ИМ СЕ ПИКАЯ НА САТАНИНСКАТА РЕЛИГИЯ
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент