Кирил пое към небето с "Христос воскресе"

Плевнелиев му се поклони, Николай, Григорий и Игнатий не дойдоха

Кирил пое към небето с "Христос воскресе" | StandartNews.com

Варна. С песнопението "Христос воскресе", което не е типично за погребения, но e символ на възкресението, положиха ковчега с тленните останки на дядо Кирил във вечното му жилище в митрополитската алея на старите Варненски гробища днес. Последните молитви на духовниците за вечная памет на негово Високопреосвещенство бяха особено прочувствени на фона на траурната музика на оркестъра на Военноморските сили. Варненският и Великопреславски митрополит загина нелепо около 8 ч във вторник сутрин, погълнат от ледена вихрушка на любимия си плаж Траката.

Свещеници от Вселенската, Руската, Румънската, Българската и Гръцката патриаршия изпратиха обичния си брат с песнопения на три езика - църковнослявански, български и румънски. Митрополитът на Констанца Теодосий пя и плака през цялото време. Дядо Кирил беше погребан с любимите си сини одежди, с които винаги хвърляше кръста в морето и благославяше за Богоявление своите съграждани. Свещениците извадиха само неговата митра и мантия, преди да го пуснат в гроба, както е по канона.

Варна беше в траур, мъже и жени плакаха за своя митрополит. Катедралата "Св. Успение Богородично", където тленните останки бяха изложени от 8 часа сутринта за поклонение, се пукаше по шевовете. В 9 ч пристигна патриарх Неофит, заедно с назначения за наместник на овдовялата Варненска епархия врачански митрополит Калиник и още владици от Светия синод. На погребението не дойдоха Николай Пловдивски и неговият духовен наставник от Плевен - митрополит Игнатий, както и Григорий Търновски. Нямаше ги и оттеглилият се Западноевропейски митрополит Симеон и дядо Йосиф, който е в САЩ. Патриархът беше посрещнат от първите мъже на Варна и благослови за здраве и успех новоизбрания кмет Иван Портних.
Заупокойната литургия, която бе близо 2 часа, изнесе на гърба си основно Натанаил

Неврокопски. Всъщност варненските духовници припомниха, че дядо Кирил навремето е направил организация за неговия избор в епархията му, както и на митрополит Неофит в Русе и на Николай в Пловдив. Опелото от 11 ч беше под ръководството на партриарха. Точно преди него дойде президентът Росен Плевнелиев, който се поклони на тленните останки на Кирил и положи 12 бели гладиоли в ковчега му. Държавният глава трябваше да бъде днес във Варна за военното учение "Бриз 2013", но промени програмата си и дойде по-скоро, за да почете паметта на владиката.

Варненци пък извиха дълги опашки в жегата, за да се простят с дядо Кирил. Сред чакащите имаше и чужди туристи. Но както се казва: Един гледа сватба, а друг - брадва.

И височайшето погребение не беше подминато от коментари и слухове. Разбира се, най-обсъждана бе смъртта на дядо Кирил, като мнозина не вярваха в официалната версия за удавянето му. "Замина си човекът така мистериозно, като някогашният син депутат Илко Ексенази", правиха аналог хората. Други коментираха гневно, че от Светия синод претупват погребението за два дни, затова не успели да дойдат всичките му приятели от Русия и Европа. Самият дядо Кирил правил много по-дълги погребения дори на обикновен свещеник. "Даде четвърт век от живота си на БПЦ и епархията, заслужаваше повече", негодуваха миряни на опашката пред храма.
В катедралата последно сбогом с Кирил си взеха известният ни цигулар Минчо Минчев, писателят и издател Иван Гранитски, кинокритикът Атанас Свиленов, политикът Красимир Премянов, командващият Военноморските сили (ВМС) контраадмирал Румен Николов, областният управител в оставка Коста Базитов, бившият зам.-кмет арх. Вили Жечев, депутати и общественици. Само бившият градоначалник Кирил Йорданов не дойде да се прости с него, въпреки че бяха приятели.

В 12,10 ч камбаните на храма забиха жално и свещениците изнесоха ковчега с тленните останки на митрополита, който мина през почетния караул на ВМС. Траурното шествие, начело с катафалката - тъмносиво "Бентли", мина през централния варненски бул. "Вл. Варненчик", където отбиха движението по едното платно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай